BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прекупвачи извиват ръцете на стопани за евтини агнета в Пиринско

Съвсем скоро се очаква офанзивата на търговци от други краища на страната в селата в Пиринския край. Прекупвачите търсят в региона по-евтини агнета и ярета. Най-често стигат до високопланинските селища, които са отдалечени от общинските центрове. Доста от възрастните стопани там не могат да закарат стоката си до животинския пазар в града и са принудени да продават на безценица.

“Възползват се, че пенсионерите няма как да бият път до Благоевград и им предлагат цени от 4,00-4,50 лева за килограм живо тегло.

Пълнят камионите, слагат си надценки от 2-3 лева, после продават агнетата и яретата или в столицата, където търсенето е голямо, или в Гърция”, твърдят кметски наместници на благоевградски села, пише Kmeta.bg. Животните, които се изнасят за южната ни съседка, вървят от 5 до 7 евро за килограм живо тегло, но всичко зависи от пазарлъка и от купувача. Някои четириноги пътуват чак до Солун и Атина, където цената им е още по-солена. „За нас работата и мъката по животните, за прекупвачите е лесната печалба”, жалват се възрастни хора, които отглеждат по 5-6 овце или кози.

Цената на агнетата живо тегло за Великден ще е между 5 и 7 лева за килограм по тържищата. Толкова ще струват и яретата, казват животновъди.

Кметове на малки населени места в Пиринския край ще обиколят местните хора, които отглеждат агнета и ярета, за да ги предупредят да внимават с прекупвачите на животни.

Прекупвачи идват чак от София. Стопаните ще бъдат предупредени и да внимават с какви пари им плащат, тъй като често им се пробутват фалшиви банкноти. Лъжат ги и в кантара, казват управници. Дни преди великденските празници се активизират и крадците. Затова животновъдите настояват за засилена полицейска охрана по пътищата и в населените места. Много от стопаните сами пазят стадата си от посегателствата на апашите.

The post Прекупвачи извиват ръцете на стопани за евтини агнета в Пиринско appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!