BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

През септември ще бъде направен опит за достигане до хижа „Мусала“ с инвалидна количка

През септември ще се направи опит за самостоятелно изкачване с инвалидна количка до хижа „Мусала“ (2389 м), която е в подножието на най-високия връх в Балканския полуостров и в България – Мусала (2925 м). Това ще стане с иновативна инвалидна количка, разработена от български изобретатели.

В момента екипът усилено тренира с преходи през сложни терени в Лозенската планина, за да е отлично подготвен за голямото приключение, което ги очаква. В събота – 31 август, ще се тренира по трасето до Лозенския манастир „Св. Спас“, което е максимално близо до това за хижа „Мусала“. Иновативната количка ще се управлява от 37-годишния Владимир Гюров. Преди 18 г. след инцидент с шосейно колело той остава обездвижен от гърдите надолу. Влади е инженер по образование, работи в ИТ сектора и иска да бъде активен, въпреки тежкия инцидент, променил живота му.

Достигането до хижа „Мусала“ е втората голяма и амбициозна цел на екипа и Влади, която ще се реализира това лято. На 22 юни с иновативната количка за първи път бе направено самостоятелно изкачване на Черни връх (2290 м), а след това и най-високия връх на Люлин планина – Дупевица (1255 м). Ежедневно екипът тренира и по улиците на София.

Българската революционна технология позволява на хората с увреждания да се предвижват бързо, лесно и независимо, както в градски условия, така и в пресечени терени, които са с кал, пясък, чакъл и вода. С нея безопасно и самостоятелно могат да се преодоляват големи наклони при спускане и изкачване, както и да се слиза по стълби. Целта на екипа, разработил електрическата самобалансираща се количка, е да направи и града, и планината еднакво достъпни за хората с увреждания, защото тя е лесна за управление, стабилна и сигурна.

The post През септември ще бъде направен опит за достигане до хижа „Мусала“ с инвалидна количка appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!