BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът Румен Радев утре на поход в Пирин, помага за доизграждането на заслона “Кончето“

42497132_737535446595117_3468098508546899968_o

Утре Президентът Румен Радев ще участва в поход в Пирин планина, съобщи Агенция „Фокус“.  Държавният глава ще се присъедини към групата от планински водачи, спасители и доброволци.

От Асоциацията на планинските водачи в България поясниха, че Президентът ще помогне лично заремонта на заслона на Кончето и така  ще изпълни поет ангажимент за неговото  доизграждане и оборудване.

Походът ще завърши пред хижа „Вихрен“ след 17.00 часа.

Припомняме, че  благотворителната кампания по обновяването на заслона започна преди близо три години. Реализирането й стана възможно благодарение на помощта на десетки доброволци и дарители, а  Асоциацията на планинските водачи в България беше отличена в националния конкурс под патронажа на  Президента  „Доброволческа инициатива“ за 2018 година, точно заради инициативата за обновяване на заслона „Кончето“ в Пирин планина.

Неговото възстановяване и модернизиране е важно за сигурността на стотиците туристи, катерачи, планински водачи и природолюбители, които целогодишно посещават  Пирин планина.

Заслон “Кончето” е на 2760 метра надморска височина. Старото съоръжение е построено през 1955 година и пригодено по начин, който да позволи на 12 души, изпаднали в критична ситуация в планината, да намерят подслон. Неведнъж той е спасявал туристи в беда по главното пиринско било.

В изтеклите повече от 60 години  заслонът не е бил ремонтиран, до  миналата година, когато успешно приключиха основните дейности по неговото обновяване.

И през тази година ангажираните с благородната кауза продължават с довършителната работа на заслона.

Снимка: Фейбук

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!