BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Предупреждават за повишена опасност от пожари в Кюстендилско

Важно за всички граждани,  ползватели и преминаващи през земеделските земи

Повишаване на температурите, през последните дни е предпоставка за усложняване на пожарната обстановка. Въпреки редицата предупреждения на служителите от РДПБЗН – Кюстендил, продължава паленето на отпадъци и сухи треви. Това е нарушение на нормативната уредба, водещо до сериозни последици  за горския и полски фонд.

От началото на 2021 г. са възникнали 33 пожара: 4  от тях са  без преки материални загуби в урбанизирани територии, 13 – в извън урбанизирани територии и 16 пожара са причинени при палене на отпадъци.

При възникналите  пожари са засегнати 35000 м2 сухи треви и храсти в  извън урбанизирани и урбанизирани територии.

РДПБЗН – Кюстендил, напомня за мерките за пожарна безопасност в земеделските земи:

Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.

Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.

Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
Особена е отговорността за недопускането на пожари на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи, както и на кметовете на населените места.

Абсолютно ЗАБРАНЕНО е в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици)    паленето на стърнища и други растителни остатъци и  използването на открити огнеизточници;

Не се разрешава изгарянето на горими отпадъци и други растителни остатъци в свободните дворни площи.

Административната санкция  за палене на стърнища и изгаряне на горими отпадъци, съгласно ЗМВР,  е от 200 до 2000 лв.

При забелязан  пожар, съобщете незабавно на тел.112.

The post Предупреждават за повишена опасност от пожари в Кюстендилско appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!