BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Правната комисия закри спецправосъдието на първо четене

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси започна трети опит за закриването на специализираното правосъдие. Заради краткия живот на 45 и 46-НС депутатите не успяха да променят Закона за съдебната власт, като тази задача се превърна в основен приоритет на кабинета на Кирил Петков.

Депутатите от ГЕРБ и ДПС, както и представители на спецсъда се опитаха да блокират заседанието с безкрайни дебати и процедурни номера.

След почти 9-часов дебат правната комисия закри на първо четене спецправосъдието с 12 гласа „за“, 5 „против“ и 0 „въздържал се“. Изненадващо в подкрепа на предложението беше и „Възраждане“. Предстои законът да влезе в зала за първо гласуване, а след това да се върне обратно в комисия за редакции.

Закриването на специализираното правосъдие се превръща и в първото предизборно обещание, с което се заемат управляващите от ПП, БСП, ИТН и ДБ. Законопроектът беше първата инициатива на правосъдния министър Надежда Йорданова, която стартира и процедурата за искане на предсрочното отстраняване на главния прокурор.

Тя нееднократно е коментирала, че съдебната реформа е пряко обвързана с достъпа до средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Какво предвиждат промените в Закона за съдебната власт?

Според предложените от МС промени специализираното правосъдие се закрива, като започнатите дела няма да се прекратяват. Уреден е и статутът на магистратите и съдебните служители.

Освен това се предлага и отпадане на кариерните бонуси.

Спор в зала възникна около бъдещето на съдиите. Според представителите на спецправосъдието те ще бъдат „интернирани“ и „изселвани“. От правосъдното министерство отново разясниха текстовете, в които не е заложено преназначаване на съдиите. Според промените в срок от 14 дни след обнародването на закона те следва да подадат заявление пред ВСС за назначение.

От ПП (Петър Кулински) заявиха, че специализираният съд се е превърнал в алтернативен общ апелативен съд, занимаващ се основно с мерки за неотклонение и издаване на разрешения за използване на СРС. От ГЕРБ-СДС (Дани Каназирева) очаквано се обявиха против и заявиха, че закриването на спецправосъдието не е съдебна реформа, а популизъм. Тази теза подкрепиха и от ДПС (Хамид Хамид) – според тях спецправосъдието е работеща структура, която не трябва да се закрива. Явор Божанков от БСП, Андрей Михайлов от ИТН и Атанас Славов от ДБ се обявиха в подкрепа на промените и закриването на неефективната структура. Петър Петров от „Възраждане“ заяви, че спецправосъдието трябва да бъде закрито заради незадоволителните резултати в борбата с корупцията, но това не е истинска съдебна реформа.

От ГЕРБ заявиха още, че ВСС не могат да дадат становище по внесения законопроект, защото той се различавал от първоначално предложения вариант на МС. Причината – решенията се взимат от Пленума на ВСС. Атанаска Дишева от съдийската квота на ВСС обаче обясни, че новият вариант отстранява пропуски от първия публикуван проектозакон. Дишева информира, че последният вариант е публикуван и на страницата на ВСС.

Председателят на Апелативния специализиран съд Георги Ушев твърди, че закриването на спецправосъдието не е реформа, а удобно политическо решение. Той използва, като аргумент и войната в Украйна, която по думите му е достатъчен аргумент за функционирането на спецправосъдието.

Иван Гешев заяви, че законопроекта за промени в Закона за съдебната власт е „най-лошият продукт, излизал от Министерски съвет“. Той цитира социологическо проучване, според което 4% от българските граждани се интересуват от съдебната реформа. Според него депутатите не се водили от интереса на гражданите и така се опита да определи съдебната реформа, в която влиза и отстраняването му от длъжност, като маловажна тема.

„Освен кризите – да се бият за бензин и олио, ще последва и съдебна криза.“

Гешев заяви, че ако промените минат ще има „неблагоприятна“ реакция на ЕС и заплаши, че ще сезира КС за неспазване на разделението на властите.

„Този законопроект ще катастрофира в Конституционния съд.“

Становището на ВСС е, че промените демонстрират политическа воля, но мотивите за закриване на спецправосъдието не са аргументирани.

ГЕРБ и ДПС бранят спецправосъдието с процедурни хватки

Още преди гласуването на дневния ред членовете на комисията от ГЕРБ-СДС и ДПС опитаха да бойкотират разглеждането на законопроекта и респективно – закриването на спецправосъдието. Анна Александрова от ГЕРБ заяви, че и нейната парламентарна група има такъв законопроект и по правилник сходните предложения следва да се гледат заедно (законопроектът им е внесен в понеделник – бел.ред.) Колежката ѝ Дани Каназирева пък поиска по-дълъг срок за обществено обсъждане и изтегляне на законопроекта от НС. Хамид Хамид от ДПС също се включи и настоя промените да не се гледат днес.

Председателят на правната комисия Милен Матеев от ПП ги контрира и заяви, че проектозаконът за промени в НПК, внесен преди два дни от ГЕРБ-СДС, цели единствено да блокира закриването на спецправосъдието с ненужно забавяне на гласуването на промените.

Обсъждането на дневния ред продължи повече от 30 минути, след което вещите в процедурните хватки депутати от ДПС и ГЕРБ смениха стратегията и избраха друг любим техен подход, а именно – да си правят едни на други реплики, след което да си отговарят в дуплики. Депутатите от ДПС и ГЕРБ правеха реплики и на всяко едно изказване на депутатите от управляващата коалиция. Те обвиниха управляващите и правосъдния министър Надежда Йорданова, че им е платено, за да прокарат тези промени.

Минути преди заседанието главният прокурор Иван Гешев също се появи в НС, за да брани спецправосъдието.

Депутат от ГЕРБ опита да спре безкрайните изказвания в защита на спецправосъдието

Бранимир Балачев от ГЕРБ предложи изказванията на гостите да бъдат ограничени до 5 минути. Искането му се случи след почти 30-минутното изказване на председателя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев. Това му изказване беше посрещнато с вълнение от управляващите и критика от опозицията, прокуратурата и специализираните съдилища.

Сътрудниците на Иван Гешев остро възразиха и заявиха, че ще си тръгнат, ако това предложение бъде прието. След това Николина Ангелкова се скара на съпартиеца си и го накара да оттегли предложението си, защото дебатът бил важен и всички мнения трябвало да бъдат чути. Балачев оттегли предложението си, но призова за по-сбито представяне на становищата на заинтересованите институции.

Малко преди 19:30 ч. Крум Зарков направи опит да прекрати дебата с думите, че същите аргументи и дори същите примери са слушани два пъти в комисия миналата година, а и именно с този дебат парламентарно представените партии се явиха на изборите. 15 минути по-късно той направи процедура за прекратяване на дебата, срещу която възразиха яростно от ГЕРБ-СДС, както и представителите на спецправосъдието с аргумента за недопустимост, защото е първо четене. Гласуване нямаше, тромавият дебат продължи.

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!