BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Починалото 3-годишно момченце е било заразено с риновирус

 

blitz.bg

blitz.bg

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести пред NOVA

„Тъй като в публичното пространство започнаха да се спрягат някакви коксаки вируси и други неща, бях принуден да направя изявление, че в Националната референтна лаборатория, беше получен от „Пирогов” материал на това 3-годишно дете и се доказаха риновируси. Не твърдим, че това е причината за смъртта, възможен е сепсис, възможни са други неща”. Това обясни в предаването „Събуди се” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Каква е причината за смъртта на детето ще бъде изяснено от проверката.

Проф. Кантарджиев коментира и грипните вируси.

„Вчера най-накрая пристигна грипната ваксина. Аплодирам тази програма, защото това е първа стъпка на здравното министерство и НЗОК да направят някаква профилактика на грипните заболявания при възрастните”, заяви проф. Кантарджиев. Той поясни, че ваксината ще бъде разпределена в страната след понеделник, 18 ноември.

Заради топлото време грип в страната още няма.

Относно заразата от морбили, проф. Кантарджиев обясни, че 2 седмици не е имало разпространение на заболяването в страната, но на третата са се появили такива случаи.

„Разпространението на морбили сред децата до 8-годишна възраст е проблем в Монтана. Има 1 случай на заразено бебе в София, което още не е било ваксинирано. В Пазарджик има единичен случай на дете, което е контактувало с човек, върнал се от Франция”, обясни проф. Кантарджиев. При три от децата от Монтана е написано, че са ваксинирани, но се оказало, че не са.

Източник: nova.bg

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!