BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Потребителите от ЕС скоро ще могат да защитават колективно правата си

blurred business people at a trade fair
  • Потребителите ще бъдат по-добре защитени срещу „масови вреди“ на национално и международно равнище
  • Въвеждат се гаранции срещу злоупотреби със съдебни производства чрез принципа „губещият плаща“
  • Някои потребителски организации ще могат да предявяват искове от името на потребителите

Днес Парламентът одобри законодателство, което ще позволи на групи потребители да обединяват силите си и да предприемат колективни действия в ЕС.

Новите правила въвеждат хармонизиран модел за представителни искове във всички държави членки, който гарантира, че потребителите са добре защитени от масови вреди. Същевременно моделът предлага подходящи предпазни мерки за избягване на злоупотреби.

Всички държави членки трябва да въведат поне един ефективен процедурен механизъм, който позволява на квалифицирани органи (напр. потребителски организации или публични органи) да предявяват искове пред съдилища с цел преустановяване (забрана) или обезщетение. Законодателството има за цел да подобри функционирането на вътрешния пазар чрез спиране на незаконните практики и улесняване на достъпа до правосъдие за потребителите.

Повече права за потребителите и гаранции за търговците

Европейският модел за колективни действия ще позволи само на квалифицирани органи, като потребителски организации, да представляват групи от потребители и да предявяват съдебни искове вместо адвокатски кантори.

Квалифицираните организации ще трябва да отговарят на едни и същи критерии в целия ЕС, за да могат да предявява трансгранични съдебни искове. Те ще трябва да докажат, че са достатъчно стабилни и обществено активни, както и че са организации с нестопанска цел. За да могат да предприемат действия в собствените си държави, организациите ще трябва да отговарят на критериите, определени в националните законодателства.

Правилата също така засилват защитата срещу злоупотребис принципа „губещият плаща“, според който загубилата страна заплаща разходите за съдебното производство на спечелилата страна.

С цел предотвратяване на злоупотреби с представителни искове следва да се избягват наказателните обезщетения. Квалифицираните организации трябва също така да установят процедури за избягване на конфликти на интереси и външно влияние, особено ако са финансирани от трета страна.

Колективните искове могат да бъдат заведени срещу търговци, ако се смята, че са нарушили правото на ЕС в широк кръг области като защитата на данни, пътуванията и туризма, финансовите услуги, енергетиката и телекомуникациите.

Директивата също така обхваща нарушения, които са били преустановени преди предявяването на представителния иск или след приключването на производството по него. Тази възможност се предоставя, тъй като все още може да е необходима забрана или предотвратяване на повторното извършване на нарушението.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!