BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пороите причиниха щети в цялата страна

Пороите причиниха щети на много места в страната, предава NOVA. Пътят Орешак – Черни Осъм беше временно затворен заради големи количества свлечени дървета и земна маса. Няма пострадали хора и къщи.Служители на полицията отбиваха движението при Троянския манастир. Тежки машини разчистиха терена и пътят беше освободен за движение още през нощта.

В община Свищов пороят изкорени дървета, отнесе шахти и разби пътната настилка. Активирали са се свлачища и на места има до половин метър кални наноси. Дворовете на хората са наводнени, а гаражите им са пълни с кал. Наложи се да се отводняват улиците в няколко населени места.

Воден апокалипсис имаше и в Раковски. Стихията сполетя града снощи. Градушка съсипа реколтата, градът заприлича на Венеция. Десетки улици бяха под вода. Страшна буря удари и Пловдив, светкавици раздиряха  небето близо половин час.

„МВР са подали сигнал за паднало дърво на един от изходните пътища. За по-големи и значителни щети нямаме информация. Говорил съм и със земеделските производители. Днес те ще обиколят посевите си и ще преценят, какви са щетите”, обясни кметът на Раковски Павел Гуджеров.

„Градушката беше най-голяма в квартал „Генерал Николаево”. В нашия двор има малки щети по посевите. Още няколко сантиметра обаче ни деляха, водата да влезе и в къщата”, разказват жителите на града. 45 минути е продължил поройният дъжд в Казичене снощи. На места водата е достигала над коляното.

„Щетите са доста. Водата ми влезе в къщата. Това не се случва за първи път и никой не е взимал отношение до този момент. Искам да благодаря на кмета, който беше тук до 23 часа снощи. Това се случва за първи път”, разказват семейство Оронови.

„Искам да благодаря на Красимир Иванов от Аварийна помощ. Те реагираха веднага и си свършиха работата много добре. Водата е влязла в много къщи, а тази влага няма как да изчезне за няколко дни. Аз съм на 50 години и от дете слушам, че трябва да има канализация. Никой не знае, кога за последно са почистване уличните шахти. Водим се столичани, но за мен ние не сме такива”, казва кметът на Казичене Григор Григоров.

Той допълва, че може да се помогне на нуждаещите се само със човешка сила. “Ние нямаме и бюджет и изцяло разчитаме на Столична община”, допълни Григоров.

The post Пороите причиниха щети в цялата страна appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!