BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Половината от българите са против въвеждането на еврото

54% от пълнолетните българи искат референдум за влизането на България в еврозоната. 50% от пълнолетните българи са против въвеждането на еврото, само 19% го подкрепят. Това сочат данните от социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и проведено от “Тренд” по метода на прякото полустандартизирано интервю, съобщиха от ЕКИП.

Гласоподавателите на големите партии са против еврото, докато избраниците им – за. 60% от пълнолетните българи смятат лева за стабилна валута.

Според социологическото изследване над половината (54%) от запитаните желаят и биха участвали в провеждането на референдум, касаещ премахването на българския лев като национална валута, като поне половината от запитаните са сигурни, че няма да подкрепят еврото. Едва 19% одобряват курса на правителството ни към ERM II и единната валута, предава БНТ.

Основните притеснения на българите при приемането на еврото касаят поскъпването на живота.

Цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване са причините единната валута да е нежелана в най-бедната икономика в ЕС.

The post Половината от българите са против въвеждането на еврото appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!