BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Откриха модерна пречиствателна станция на Банско

Откриха модерна пречиствателна станция на БанскоС официална церемония в Банско откриха Пречиствателната станция за отпадни води. Лентата на модерния обект прерязаха министърът на околната среда и водите Нено Димов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и кметът на община Банско Георги Икономов.

Новата придобивка ще пречиства един от най-ценните ресурси – водата, на зимния курорт. Събитието бе и финалът на мащабния проект „Рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа на град Банско с изграждане на ПСОВ”, който във времето бе разделен на две фази, първата копка бе направена на 21 август 2013 година.

За първата фаза стойността на проекта е 50 621 355,25 лв., от които европейско финансиране – 32 870 427,03 лв., и национално съфинансиране – 5 800 633,59 лв. Общата стойност за втората фаза на строителството е 33 170 034,99 лв. От тази сума европейското финансиране е 22 036 694,03 лв., а националното съфинансиране – 3 888 826,59 лв.

„Изпълнихме огромен проект за сравнително кратко време. Имахме много трудности, свързани с тежкия и сложен терен в града ни. Старата канализация бе направена преди 40-50 години – силно замърсена и частично разрушена мрежа, много аварии и загуби на вода.

Но всичко завърши добре, доволни сме от качеството на изпълнението. Пречистването на водата е от голям екологичен ефект. Тепърва направеното ще се оценява и от съгражданите ни, и от гостите ни.

Няма как да се развива курортът ни, ако има проблеми с комуникациите под земята”, заяви кметът Георги Икономов. Той допълни, че предстои общината да търси финансиране по ПУДООС за водопроводната и канализационна мрежа в югоизточната част на града, която не е обхваната от изпълнения проект.

„Този проект за близо 84 милиона лева дава по-голям комфорт на Банско и неговите жители и гости, курортът ще е още по-предпочитан от туристите, тъй като реши един голям проблем, свързан с водоснабдяването и пречистването на водите”, каза министър Нено Димов.

С приключването на проекта се подобряват водоснабдителните услуги за населението, хигиенните и здравни условия в града. Намаляват се загубите на питейна вода, спестяват се водни ресурси, подобрява се качеството на питейната вода и на водоснабдителната мрежа.

С изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води с аеробно пречистване на водата за 29 489 еквивалент жителисе подобрява жизнената среда. Повишава се атрактивността на курорта за бъдещи инвестиции.

Направена е и корекция на река Глазне в протежение на над 1 километър. В двете фази на проекта новоизградената канализационна мрежа е над 18,5 км, рехабилитираната канализационна мрежа е почти 32 км, новоизградената водоснабдителна мрежа е 2,6 км, а рехабилитираната водоснабдителна мрежа е 10,4 км.

Битовата канализация е построена със стъклопластови в източната част и с полипропиленови в западната част тръби. Дъждовната канализация е от бетонови тръби в източната и от полипропиленови тръби в западната част. Водопроводът е от полиетиленови тръби с висока плътност.

Източник: dariknews.bg

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!