BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Окончателно: Две години условно с три години изпитателен срок за Димитър Гамишев – бивш депутат на ГЕРБ от град Гоце Делчев

 

86CFB3A8-9D74-47CA-8FC4-479F5FB41ED8_cx48_cy2_cw52_w1023_r1_s

Бившият депутат на ГЕРБ от град Гоце Делчев Димитър Гамишев е осъден окончателно за предизвиканата от него катастрофа, при която загина човек, съобщи Lex.bg – Българският правен портал.

Върховният касационен съд (ВКС) е оставил в сила условната му присъда от две години затвор с три-годишен изпитателен срок, както и три-годишната забрана за шофиране, наложена от предходните инстанции.

В края на миналата година Софийският апелативен съд потвърди присъдата, а Гамишев обжалва и пред ВКС. Пред върховните съдии защитата на бившия депутат отново е искала отмяна на присъдата, като е пледирала дори за обсъждане на възможността Гамишев да не бъде наказван, а деянието да бъде квалифицирано като случайно.

Върховните съдии обаче са категорични, че съдилищата не са допуснали никакви нарушения, а случайно деяние е налице, когато деецът не е бил длъжен или не е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици. В случая с Гамишев, той блъсна и уби пешеходец в село Копривлен. Според обвинението той е шофирал с 68 км/ч на излизане от селото при ограничение от 50 км/ч. В този момент платното пресичали двама братя, като Гамишев блъснал единия мъж, който по-късно почина в болница.

Подсъдимият е имал фактическа възможност да възприеме пресичащите пешеходци на разстояние превишаващо опасната му зона за спиране /48,5м/. Управляваният от него автомобил е отстоял на разстояние 60 метра от мястото на удара, когато свидетелят А.Ж. и брат му – Иван Жбантов, са предприели пресичане на пътното платно. Закъснялата му реакция не е оправдана с обективно съществуващи затруднения. Още повече, че ако се би движил със скорост в рамките на позволената за населено място, той би имал възможност да спре и в границите на това закъснение /37 метра/“, се казва в окончателното решение на ВКС.

Припомняме, че след разследване на „БИВОЛ“ Гамишев подаде оставка като депутат, след като се разбра, че е прехвърлил фирмата си с 200 000 лв.. дългове към хазната на лице, което е имало 2 лева капитал. След това прокуратурата започна проверка за данъчни престъпления.

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!