BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Недостиг на учители преди началото на учебната година

SAM_1115

Стотици учители се търсят в страната преди началото на учебната година, пише днес вестник „Сега“ и посочва, че обяви се качват всеки ден за всякакъв вид преподаватели – от начални учители, през такива по основните предмети

„Благоевгра нюз“ направи проверка на сайта на Регионалното управление по образованието в Благоевград, потърси информация и от Регионалната агенцията по заетостта в Благоевград.

Картината в Благоевградска област

Само публикуваните обяви от началото на този месец на сайта на Регионалното управление  по образованието – Благоевград е видно, че и в нашата област се търсят учители по всички предмети. Като: учители  и помощник-възпитателя в детски градини, ресурсни учители, логопед и психолог в детска градина, учители по български език и литература в гимназии и основни училища, учители по математика и информационни технологии,  по история, биология и здравно образование, по руски и английски език, по музика, изобразително изкуство и други.

Справката в Бюрата по труда в областта потвърждава описаната вече картина. В Благоевград са обявени 4 свободни работни места за учители в детски градини. В община Гоце Делчев – 21 свободни места за учители по почти всички предмети, изучавани в средното училище, в т.ч и едно за помощник- директор по учебната част. В община Разлог свободните места за учители са 8  – едно за начален учител, останалите за преподаватели по математика и информационни технологии, български език и литература,  физика, музика, изобразително изкуство и едно за помощник- директор. В община Сандански търсят учители по музика, изобразително изкуство и по теоретично обучение.

Единствено в Бюрото по труда в град Петрич към момента не са обявени свободни работни места за учители.

Картината в столицата

София има нужда поне от 600 педагози, цитират от „Сега“ шефа на РУО-София Ваня Кастрева. В столицата традиционно най-много се търсят начални учители и преподаватели за целодневна организация на учебния ден, както и учители по математика, информатика и чужди езици.

Как е в страната?

В Пловдив свободните места в училища и детски градини са над 260. Огромно е търсенето на кадри в селата, тъй като не всички учители се съгласяват да пътуват дотам, а и понякога за педагозите не се предлага необходимият хорариум, който да им осигури пълна заплата.

Над 110 учители се търсят и във Варна, в Бургас и региона  близо 120 учители.   Около 70 са учителите, които се търсят във Враца, от над 80 преподаватели има нужда област Плевен, по около 20 педагози се търсят в Силистра и Шумен, 48 – в Смолян, по около 20-ина –  в Силистра и Перник, 17 – в Добрич и т.н., показват данни от сайтовете на РУО в страната.

Опитът до момента сочи, че въпреки огромния недостиг на учители повечето училища успяват да се справят с него преди 15 септември. Някои позиции се обезпечават с кадри, които нямат учителска правоспособност, на други места се съчетават предмети или по-възрастни преподаватели биват оставяни да преподават 1-2 години след навършване на пенсионна възраст.

Най-големият недостиг на преподаватели се очертава след около 10 години, сочат прогнозите на МОН.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!