BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На 60 ст. изкупуват черешите в Кюстендилско, стопани се отказват да прибират реколтата

На 1 юни започва прибирането на реколтата от череши в Кюстендилско. 17 000 декара са площите с череши в региона. И тази година служители на МВР ще се включат в охраната срещу крадци на черешовите масиви.

100 служители на полиция и жандармерия ще охраняват масивите, като ще използват и кучета, и камери. Ще се сложат и няколко КПП-та, на които ще се проверяват хората, които превозват големи количества череши, дали имат документи, дали са производители или купувачи.

Кирил Димитров, собственик на черешов масив в община Бобов дол заяви за БНТ, че прибирането на неговата реколта ще продължи около месец.

Той е притеснен за цената на черешата, която все още не е уточнена окончателна. Тя зависи от пазара, от това дали ще има достатъчно търговци.

В областта разчитат на реализацията на продукцията за промишлена преработка, като патентът държат италианските фирми.

Цените на изкупуването обаче са ниски – започват от 60 ст., стигат до 90 ст. и пак се връщат на 60 ст., което не може да покрие брането, което е около 50-60 стотинки.

Проблемите в областта са, че няма преработващи предприятия, които да поемат продукцията и затова и цените са ниски.

Собственикът предвижда, че заради това ще започне намаляване на черешопроизводството. Вече има доста стопани, които оставят черешите неприбрани и не се грижат за тях.

The post На 60 ст. изкупуват черешите в Кюстендилско, стопани се отказват да прибират реколтата appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!