BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 130 деца от Благоевград ще се включат в иновативен урок по безопасност на движението по пътищата

Над 130 първокласници от Трето основно училище „Димитър Талев“ и Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ в Благоевград ще се научат как да се движат безопасно на пътя тази есен. След успешното си първо издание през 2020 година, образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI” се завръща с разширен обхват.

 

 

В предстоящото издание освен ученици от София, Пловдив, Варна, Бургас, Ловеч и Велинград, за първи път ще се включат и деца от Русе, Стара Загора, Хасково и Благоевград.

За цялата страна училищата, които ще се присъединят към инициативата, се увеличават от 30 на 40. Предстои мечето TEDI отново да „посети“ класните стаи на деца от първи до трети клас, за да им покаже най-важните правила за движението по улиците.

Поради все още ограничения достъп на външни лица в училищата, обучението  отново ще бъде виртуално и ще се проведе посредством атрактивни за децата мултимедийни уроци. Инициатор на кампанията е производителят на висококачествени плодови напитки и зърнени закуски Тимбарк България, част от Маспекс. Институционални партньори, за втора поредна година, са Министерство на образованието и науката и Министерство на вътрешните работи – Пътна полиция.

Интерактивният урок е структуриран в три части и представя, чрез нагледни демонстрации, какво трябва да бъде правилното поведение на децата на пътя в техните основни роли като участници в движението – на ПЕШЕХОДЦИ, ПЪТНИЦИ и ВОДАЧИ. Мултимедийните материали са разработени съвместно с експерти от МОН и с инспектори от отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР. Чрез урока, учениците от първи, втори и трети клас ще усвоят как безопасно да пресичат улици, да пътуват в автомобил и да управляват велосипеди и тротинетки.

Идеята за създаването на виртуалния урок се заражда през миналата година, когато в периодите на изолация и дистанционно обучение движението на децата в динамичната градска среда беше ограничено и много от правилата за безопасност се оказаха в голяма степен забравени. Затова при завръщането след лятната ваканция, с настъпването на новата учебна година, е време децата да си припомнят как да се придвижват според правилата на пътя. Статистическите данни на МВР за 2021 г. спрямо същия период на предходната година, показват сериозен ръст на пътнотранспортните произшествия, както и нарастващ брой пострадали при тях деца, затова всяко усилие в посока грижа за безопасността е особено важно.

 

В качеството си на институционален партньор на проекта „Пресичам безопасно с TEDI”, Министерството на вътрешните работи изрази активната си подкрепа за инициативата. „Кратките образователни уроци оказаха ползотворно влияние върху обхванатите групи ученици при първото издание и със сигурност ще допринесат за опазването на живота и здравето на участниците в движението по пътищата във възрастовата група първи – трети клас. Нагледността чрез видео и конкретни ситуации е доказан метод за обучение и възпитание, а избраната форма в този проект може да бъде използвана продължително време и извън рамките на учебната година“, подчертават от МВР.

Тимбарк България има дългогодишни традиции в областта на корпоративно социалната отговорност, както и институционалните партньорства и осъществява успешно различни общественополезни кампании, свързани с грижата за децата, спорта и активния начин на живот. „TEDI ще влезе отново в българските училища и сме особено радостни, че имаме възможност да включим още четири града в кампанията тази година“, сподели Савина Паликарева, Маркетинг мениджър на Тимбарк България. „Постарали сме се да представим важна и сериозна информация по начин, който е достъпен и интересен за малките деца, което даде много добър резултат в първото издание на кампанията и провокира децата да бъдат активни, да споделят впечатления от урока и да се включат в ролеви игри, с които да затвърдят наученото“, допълни тя. След позитивния отзвук от миналогодишната кампания, очакванията за тази година са още повече деца да се почувстват подготвени и уверени на пътя с помощта на TEDI.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!