BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Надежда Йорданова: Законодателство „Магнитски“ трябва да има, но да е добро

„Няма да се откажем да работим по тази тема – законодателно решение трябва да има, но то трябва да е добро.“ това заяви пред БНР министърът на правосъдието Надежда Йорданова относно законодателство тип „Магнитски“ в български вариант.

Попитана дали това следва да стане в отделен закон или с разпоредби във вече действащи Надежда Йорданова изтъкна:“Трябва да има законодателна уредба. Изключително труден за решаване е този въпрос от законодателна гледна точка. Продължава да няма консенсус по какъв ред трябва да подходим, каква да е точно процедурата. Изработването на изцяло нова процедура среща много сериозни проблеми от гледна точка не само на Конституцията, но и на Европейската конвенция за правата на човека„.

Ограничаването на правото на собственост и свободната стопанска инициатива не може да бъде основано на предположения и неограничено във времето, отбеляза министърът на правосъдието в предаването „Преди всички“.

В момента това не е приоритет за ведомството, уточни Йорданова.

„Текста, който се появи в медиите, във вида, в който се появи в медиите, го видях от медиите. Преди това съм виждала различни текстове. Вариации на този текст съм виждала. Точно този текст го видях от медиите„, настоя тя.

Правосъдното министерство е разписало като срокове заложените в коалиционното споразумение и Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи Йорданова.

Законопроектът за търсене на отговорност на главния прокурор трябва да е готов до края на юни и да стане действащо право от началото на следващата година. Антикорупционното законодателство трябва да бъде прието през септември, през юли трябва да се приемат измененията в Търговския закон за несъстоятелността, а до края на годината трябва да бъде приета и реформата във връзка с медиацията.

 

Около антикорупционния орган тече дебат – едната група спорни въпроси засяга състава и начина на вземане на решения, другата група касае разследващите функции на инспекторите, поясни Надежда Йорданова.

 

За да не бъде този орган бухалка, изключително важно е да има ефективен и бърз съдебен контрол върху актовете и действията. Това е най-добрата гаранция“, категорична бе министърът.

По темата със закритото специализирано правосъдие и дали трябва да се удължи преходния период за предаване на висящите дела Йорданова подчерта, че засега не предвижда конкретно законодателно предложение в тази посока.

Към настоящия момент не виждам основания за удължаване„, разясни Йорданова.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!