BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мъжът, стрелял по сина на Киро Японеца е осъден на 9 години затвор

Януш Киров

Януш Киров

ВКС потвърди присъдата срещу Марин Петров за опит за убийство на Януш Сотиров – син на Кирил Киров с псевдоним „Японеца“.

С Решение № 104/16.09.2019 г. по наказателно дело № 387/2019 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила присъдата от 25.10.2018 г. по в.н.о.х.д. № 397/2018 г. на Софийския апелативен съд (САС). Решението е окончателно.

Във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание.

Делото е образувано по касационни жалби на подсъдимия Марин Петров и на частния обвинител Януш Сотиров срещу присъдата на САС по в.н.о.х.д. № 397/2018 г.

С първоинстанционната присъда на Софийския градски съд (СГС) Марин Петров е признат за виновен в това, че на 02.05.2015 г. в град София, квартал „Факултета“, в съучастие като извършител с Георги Петров (подбудител), направил опит умишлено да умъртви Януш Сотиров, прострелял го, при което, макар и да е довършено изпълнителното деяние, не настъпили предвидените в закона и искани от подсъдимите общественоопасни последици. На Марин Петров е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 години. Подсъдимият е признат за виновен и за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение, като му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години. Определено е едно общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 години.

С присъдата на СГС Георги Петров е признат за виновен в това, че в съучастие като подбудител склонил съучастника си Марин Петров умишлено да умъртви Януш Сотиров, като в резултат на това Марин Петров направил опит умишлено да умъртви Януш Сотиров.

На подсъдимия Георги Петров е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, чието изпълнение е отложено за срок от 4 години.

Решението е окончателно.

Кой е Кирил Киров – „Японеца“ ?

Кирил Киров, който бил „готов да съдейства на полицията за разкриване на престъпността в кв. „Факултета“, е знакова фигура на ъндърграунда буквално от самото му зараждане в постдемократичния период.

Когато на 25 април 1995 г. започва кървавият „пубертет“ на подземния свят с убийствто на боса на ВИС Васил Илиев, Японеца е сред най-цитираните вероятни поръчители. Разбира се, нито едно доказателство не е намерено в тази насока.

При едно нахлуване на барети у дома му се открива арсенал от оръжие, но после всичко се оказва законно. Делото финално се маргинализира до един единствен пистолет с изличени номера, но след случайна грешка  в протоколите, адвокатите лесно го събарят. (По време на младия главен секретар на МВР Бойко Борисов командоси, щурмуват къщата на Японеца във „Факултето“.)

Киров беше обект на няколко атентата, като най-сериозният е през април 2005 г., когато е прострелян с флоберка пред собствената му лъскава сграда на бул. „Васил Левски“. Попадението е в малкия му мозък, куршумът се пръсва на много парчета, а най-“оптимистичните“ прогнози са, че ако изобщо оцелее по някакво чудо, ще е неподвижен жив труп.

В медиите излиза един „легендарен“ кадър как при изписването близки изнасят неподвижния Киров от ВМА, седнал на истински златен трон.

При Японеца е интересно, че има синдром на наследственост като при бай Васил Арарски – баща на Райко Василев-Кръвта, или Йоско Костинбродски: от двамата синове на Киров единият Януш, дава всички индикации, че е „достоен“ наследник на родителя си.

През май 2015 г. във „Факултето“ избухва война, при която Януш е прострелян.

Куршумът идва в гръб, от събрани пред палата на Киров-старши роми, които протестирали срещу “престъпленията, насилието и страха” в квартала. Лидери на отсрещната страна са племенникът на Японеца Георги, сестра му също се обръща срещу него.

А първоначланите версии на замесените са, че служители от фирмата за интернет доставки на племенника били пребити с метални тръби. Войната обаче много прилича на типичните наркоразчиствания на сметки – и съвсем не на спор за интернет.

 

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!