BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министърът на здравеопазването откри нова PCR-лаборатория в Разлог

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов откри нова лаборатория за изследване на COVID-19 по метода на полимеразната верижна реакция /PCR/ в община Разлог. В нея изследването на пробите ще се извършва за по-малко от 24 часа. Инвестицията е за близо 150 хил. лв., като от тях 90 хил. лв. са осигурени от Министерството на здравеопазването.

Пред медии в Разлог проф. Ангелов посочи, че навсякъде в страната е създадена логистика за навременното доставяне на необходимите количества ваксини срещу коронавирусната инфекция. Мобилните екипи за ваксинация в труднодостъпните региони вече работят. „Те ще бъдат на разположение на Министерството на здравеопазването, което ще се координира с Националното сдружение на общините и с кметовете в кои населени места да се изпращат екипи. Приоритетно това ще бъдат регионите, в които достъпът на населението до общопрактикуващ лекар е затруднено“. Регионалните здравни инспекции ще разчитат на органите на МВР при доставката на ваксини до кабинетите на личните лекари в отдалечените населени места.

В отговор на журналистически въпрос относно избора на ваксина срещу COVID-19, министър Ангелов обясни, че избор има и в момента, но той е съобразен с преценката на лекаря, извършващ имунизацията, защото медицинското лице най-добре може да прецени здравословното състояние на желаещия да бъде имунизиран. „Радостно е, че хората избраха ваксината, избраха да чуят гласа на науката и не се поддадоха на онези мнения, които са вредни, а дори и опасни за здравето им. Благодарение на ваксинирането българите ще изградят един здравен щит срещу COVID-19 и по този начин ще се справим със заболяването.“

Министърът на здравеопазването припомни, че някои държави в Европейския съюз и извън него са изградили ваксинационните си стратегии само върху един тип ваксина, било то иРНК или аденовирусна, и това не им е създало проблеми.

The post Министърът на здравеопазването откри нова PCR-лаборатория в Разлог appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!