BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лавинната опасност в района над Банско остава значителна

Лавинната опасност в района над Банско остава значителна, алармират от Avalanche Bulgaria в събота сутрин.

Към 7.30 часа днес опасността от лавина в алпийския пояс, както и в преходния, на планината е умерена – степен 2, увеличаваща се към значителна от степен 3 с напредване на деня. В горския пояс опасността от лавина е умерена

Навявките отпреди два дни изглежда вече са се свързали с основата във високата планина и вчера не се наблюдаха дъски от навят сняг. Лавинна активност наблюдавахме предимно в преходния пояс на границата на гората на източните и западни и склонове, казаха още от Avalanche Bulgaria и добавят: Днес покачването на температурите е осезаемо и е основният фактор, който трябва да ни притеснява. Освен тях трябва да се обърне внимание на това, че е краят на март и слънчевата радиация е много по-силна заради високата позиция на слънцето.

Експертите очертават и двата основни проблеми, с които човек може да се сблъска в планината и които да доведат до лавина – изтичания от мокър сняг и упорит слаб слой.

„Основният проблем, който очакваме днес, е изтичания от мокър сняг (wet loose) на източни, южни и западни изложения. Макар по естеството си този тип лавини да не дстигат големи размери, трябва да се имат предвид характеристиките на терена и потенциалните опасности, свързани с евентуално изкарване извън баланс на човек или повличане от мокър слъф над скали.

Упоритият слаб слой, който лежи заровен и нереагиращ на източни, северни и западни склонове, също може да започне да реагира с напредване на деня. Със затоплянето и силното слънце ще започне да са освобождава вода в снежната покривка и макар и слабо вероятно не е изключено тя да достигне слабия слой и да предизвика лавина. Това важи особено за плитки места в снежната покривка, а именно в близост до скали и клек.

Генерално навлизаме в пролетния цикъл и за днес очакваме лавинната опасност да се увеличава с напредване на деня, особено на източни, южни и западни склонове и във всички пояси. Това е и причината да опасността да се повишава в рамките на деня“, поясняват от Avalanche Bulgaria.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!