BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

КТ “Подкрепа” организира международна конференция на тема „Синдикални политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място“

photo_orig_1420499

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов ще открие двудневна международна конференция на тема „Синдикални политики за устойчива заетост, достоен труд и преодоляване на нарастващата несигурност на работното място“.

Форумът се организира от Конфедерация на труда „Подкрепа“ в рамките на обучителната програма на Европейския работнически център EZA. Програмата предвижда обсъждане на широк кръг въпроси, свързани с борбата срещу несигурността на пазара на труда, нуждата от нарастване на инвестициите за устойчива заетост и новите стратегии за синдикализация. В последните години в страните от ЕС се наблюдава  повишаваща се диверсификация на организацията на работното време на трудещите се. За 2018 г. над 30% от работещите са имали нередовен работен график, близо 40% са работели различен брой часове в дните от седмицата /срещу 32% за 2010 г./, 33% са били с т.нар. „плаващо“ начало и край на работния ден, 32% са работели различен брой часове всяка седмица /срещу 26% за 2010 г./. Основната тревога на КТ „Подкрепа“, свързана с тези тенденции на пазара на труда и с нередовната организация на работното време е, че те водят до неустойчиви доходи и недостатъчно полаган труд, като предлагат минимална или никаква защита на работника по отношение на работодателя.

По време на форума ще бъде представен проект на  EZA: „Бъдещето на труда и промените в индустриалните отношения“Тематични доклади ще бъдат изнесени от Георги Пирински /бивш евродепутат и член на комисията по Социална политика на ЕП/ – „Увеличаване на инвестициите за устойчива заетост“ и доц. д-р Васил Киров  /Институт за изследване на обществата и знанието, БАН/ – „Несигурност и гъвкавост на заетостта – актуални тенденции за България и предизвикателствата при защитата на заетите при нови форми на труд“. Актуалността на темата ангажира участието и на представители на трите държавни ведомства, имащи ключово отношение към темата – МТСП, АЗ и ИА „ГИТ“. За участие са поканени синдикални лидери и експерти от Франция, Германия и Румъния, както и страните от Западните Балкани – Сърбия и Северна Македония.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!