BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кралицата одобри спирането на работата на британския парламент

1406_xl84k

Кралица Елизабет Втора е одобрила молбата на британския премиер Борис Джонсън да „замрази“ работата на парламента, така чедепутатите да не успеят да предотвратят Брекзит без сделка, съобщи Би Би Си. Парламентът трябва да се събере след лятнатаваканция идната седмица и вероятно ще бъде разпуснат до 13 октомври.

Очаква се новата сесия на парламента да бъде насрочена за 14 октомври – точнопреди Европейския съвет на 17-18 октомври и две седмици преди датата на Брекзит. Това ще даде на депутатите достатъчно времеда дебатират по евентуална друга сделка за Брекзит, ако такава бъде одобрена на Съвета, но не и да спрат Брекзит без сделка.

Депутатите, които са против Брекзит без сделка се събраха, за да обсъдят как биха могли да използват парламентарнипроцедури, за да принудят премиера да поиска ново отлагане на излизането от ЕС. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин коментира, че първите стъпки вече са предприети. Подобен ход парламентът направи през април – тогава депутатите гласуваха закон, който задължи премиера Тереза Мей да поиска отлагане на излизането. Те се надяват да успеят да направят същото другата седмица – във вторник или сряда, като евентуално отменят планираната кратка почивка, която по традиция се прави в края на септември за партийни конференции. Председателят на парламента Джон Бъркоу ще го разреши, убедени са източници на Би Би Си от тези среди.

Друга опция е да се гласува вот на недоверие, който направо да свали правителството. За Корбин това е предпочитаният вариант – той ще стане временен премиер като лидер на втората парламентарна сила, ще свика предсрочни избори и ще започне кампания за втори референдум (поне така казва, но досега пропусна много възможности да тръгне в тази посока.) За либералмодекратите и някои тори обаче идеята Корбин да стане министър-председател, дори временно, е нещо недопустимо.

Борис Джонсън се опитва да употреби Кралицата, за да концентрира властта в свои ръце – това е изключително опасен и безотговорен начин да се управлява“, каза лейбъристкият депутат Ивет Купър. „Лидерът на торите няма мандат, нито мнозинство и се държи като диктатор“, заяви парламентарният лидер на Шотландската национална партия Иън Блекфорд.

Британската валута падна до най-ниската си стойност за последните шест дни, достигайки 1.2156 долара и 91.265 пенса за евро. Наблюдатели твърдят, че  рискът от Брекзит без сделка се е повишил с още 4% и вече достига  44%.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!