BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

КЕВР: Няма да поскъпва цената на парното и топлата вода

Беше направено внушение у хората, че те ще заплащат повече за парно с 22%. Когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини, заяви  председателят на КЕВР Иван Иванов, на брифинг.

Не вяварйте на всеки слух и всяка информация, която достига до вас, призова Иван Иванов.

Той категорично заяви, че цената на парното отопление ще бъде с 14 % по-ниска средно за страната, от цената за миналия зимен период.

Цената на парното и топлата вода ще се намалят. За София това ще е с 15%. Хората трябва да бъдат спокойни. Паниката е предизвиката от изкривена информация, подчерта той.

Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година. По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22 % по-висока цена. От математиката е известно, че когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини. Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестващата годишна цена. Прогнозната годишна цена за периода 2020-2021 година е нормално и коректно да бъде сравнена с цената за 2019-2020 година. Това не само, че е правилния и научно обоснован подход, но и единственото важно нещо, което интересува българските граждани – дали ще плащат повече или по-малко за потребяваното от тях парно отопление, обясни той.

Припомняме, по рано днес премиерът Борисов поиска смяна на КЕВР и добави, че ще го обсъди с колегите си в парламента. Поводът е поисканото поскъпване на парното, след като цената му бе свалена заради поевтиняването на природния газ.

Народното събрание е органът, който трябва да избере новият състав на КЕВР. Всички наши решения са били в обществен интерес, посочи Иван Иванов.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!