BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кацаров: Ваксината срещу COVID-19 за деца може да дойде у нас в началото на следващата година

 

 

„Ваксините за деца са същите, но се предлагат в друг вид опаковка. Такъв вид опаковка се очаква да бъде разпространена не по-рано от 15 декември. Вероятно тя би могла да дойде в нашата страна в началото на следващата година”. Това обяви пред журналисти здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

По думите му тя е предвидена в договор с Pfizer.

„Ще я има не по-рано от началото на следващата година”, каза Кацаров.

Той даде подробности и за тестовете за учениците.

„Закупуването и осигуряването на тестовете по начало не е задължение на Министерството на здравеопазването. Ние се ангажирахме да помогнем на Министерството на образованието като ги поръчаме и закупим ниеЗакупихме и вече сме предоставили на Министерството на образованието 1,5 милиона теста. Имаме по предишната ни обществена поръчка още 600 000 теста. 200 000 от тях са налични в склада, но 400 000 не са пристигнали. Днес разговарях с управителите на фирмите, които са спечелили поръчките. Те самите казват, че най-късно до този петък биха пристигнали, но не могат да дадат гаранции, защото тестовете се намират на различни митници в Европа. Вчера сключих договори за още 2,7 милиона теста, със срок на доставка до 9 декември. Тоест общо са договорени 4,8 милиона щадящи теста. От тях на Министерството на образованието са доставени 1,5 милиона и 200 000 са в складовете. По наша оценка тези тестове биха стигнали поне до средата на януари. Правим всичко възможно, но има неща, които не зависят от нас”, каза Кацаров.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!