BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Камерна опера Благоевград с първи концерт за 2021 година

На 18 февруари от 19:00ч. в зала ,,Камерна сцена” ще бъде представен първия за 2021 година Камерен концерт на Камерна опера Благоевград от цикъла „Песенното творчество на оперните гении”.

В цикъла „Песенното творчество на оперните гении”, солистите – тенори на Камерна опера Благоевград ще представят рецитал с песните на Винченцо Белини и Джакомо Пучини. В концерта участват солистите – тенори на Камерна опера Юрий Николов и Михаил Михайлов, гост – солист сопран – Емилия Кирчева. Клавирен съпровод – Милена Томанова.

Любителите на оперното и песенно изкуство и гостите на Благоевград ще могат да се насладят на първия концерт от този цикъл, носещ в себе си богатата италианска душевност на оперните майстори.

Винченцо Белини успява да покаже на света красотата на италианския фолклор и да доведе белкантото до неговата връхна точка за краткия си, едва десетгодишен творчески път. Белкантото е певческия стил, който ползват оперните певци и до днес. По този начин Белини окончателно къса връзката с Класицизма и се превръща в един от основоположниците на Романтизма в Италия. Богатата мелодика и откровеният му музикален изказ служат за вдъхновение на редица композитори след него. Белини издига на нов, по-висок етап италианското оперно изкуство.

Джакомо Пучини има трудната задача да даде на италианската музика нов тласък след продължаващата повече от 50 години, вече емоционално и стилово поизчерпана, епоха на белкантовите опери. Както знаете – изпълнил е задачата повече от добре. Неговите опери са едни от най-предпочитаните, както от публиката, така и от изпълнителите. Премиерата на първата опера на Белини – “Аделсон и Салвини” е през 1825 година, а Пучини умира през 1924, незавършил последната си опера “Турандот”, чиято премиера е през 1926 г. 100 години неповторима оперна музика.

100 години именно красивите мелодии са в основата на успеха на италианската опера. Откъде композиторите са знаели кои от тях ще стигнат до най-съкровените кътчета в душата на слушателя и ще се превърнат в най-запомнящите се арии или ансамбли? Вероятната причина е, че често са запознавали публиката с тях в камерното си творчество, като по този начин композициите им са имали възможността да бъдат оценени, преди евентуално да бъдат включени в по-голям опус.

Пучини надписва ръкописа на една от песните си – “Sole e amore” така: „Първото зрънце на операта „Бохеми”. В нашия концерт ще чуете познати мелодии от “Мадам Бътърфлай”, “Манон Леско”, “Джани Скики” или „Лястовичката”, които също са зрънца, от които по-късно ще покълнат големите оперни шедьоври.

Относно удължената епидемиологична обстановка в цялата страна, събитието ще се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

The post Камерна опера Благоевград с първи концерт за 2021 година appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!