BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какво трябва да знаем за пандемията, предпазните мерки и рисковете?

 

Темата коментират проф. Генчо Начев и вирусологът проф. Златко Кълвачев

„В никакъв случай не мисля, че трябва да се премахва извънредното положение. Дай боже леглата наистина да стигнат. Да, при този темп на развитие са достатъчни и ще стигнат. Трябва обаче да имаме и нещо друго предвид. Тези болници не са пригодени за ситуация като тази, за такава пандемия. В много от тях няма възможност за разделяне на потоци и те трябва да се създават изкуствено. Не е много лесно и не трябва с лека ръка да приемаме тези факти. Дай боже, да може разпространението да се ограничи, като в основата на това е спазването на дисциплината, която не е широкоразпространена в България, все още”. Така в студиото на „Неделята на NOVA” националният консултант по кардиохирургия проф. Генчо Начев коментира мерките, които страната ни предприе в борбата с COVID-19.

Експертите обясниха и дали е възможно вирусът да промени действието си.
„Аз лично не очаквам някаква рязка промяна. Генетичните изследвания, които са проведени на базата на изолатите показват нещо, което не се е изменило в последните месеци, и то е, че има два варианта на вируса, т.нар “S” и “L”. S” се смята за по-стария, а вирулентният е “L”, каза проф. Златко Кълвачев.

„Има обаче разлика между симптомите на двата щама. Ние чертаем клиничната картина в процеса на времето. Измерваме вируса по отношение на хората, а трябва това да се прави според човека. Преди известно време говорихме, че засяга възрастните, но се оказа, че всички страдат. Смятахме, че белият дроб страда най-много, след това се оказа, че се засяга мозъкът. Сега знаем, че всички органи страдат. Ние не знаем пълната картина на патогенезата на вируса”, допълни Кълвачев.

 

„Диагнозата и лечението се базира на натрупан опит. Съвременната медицина лекува на базата на доказателства. С това заболяване обаче не можем да процедираме така, защото още няма такива студии. Трябва да лекуваме на базата на опита и трябва да напасваме лечението на база новата информация, която получаваме”, обясни проф. Начев.

Според националния консултант по кардиохирургия е доказано, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания са по-податливи на заразяване с коронавирус. „При тях заболяването протича по-тежко, което е нормално. Функционално организмът на тези хора е по-натоварен, а имунната система е по-слаба”, каза още Начев.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!