BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Има 6 типа любов. Кой е вашият?

0000389744-article2

Любовта е сложна и мощна сила – и тя ни въздейства по най-различни емоционални, когнитивни и социални начини.

Когато обичаме един човек, чувстваме емоционална възбуда в негово присъствие. Имаме и набор от мисли или състояния, свързани с този човек и с предишните ни преживявания, които формират идеите ни за това, което очакваме във връзките си. Например, ако вярвате в любовта от пръв поглед, е по-вероятно да я преживеете.

Древните гърци описват няколко различни вида любов. Следвайки тяхната традиция, социологът Джон Алън Лий разделя любовта на шест най-общи разновидности или „стилове“. С години те могат да се променят, дори в живота на един човек и неговото взаимодействие с партньорите му.

Ерос

Този тип обикновено се преживява като романтична, „приказна“ любов. Физическата красота е важна. Привличането е интензивно и непосредствено („влюбени до уши“), а нуждата от задълбочаване на връзката, емоционално и физически, е силна.

Този тип хора обичат да бъдат влюбени, затова и са „серийно моногамни“. Те остават в една връзка, докато я чувстват свежа и завладяваща, след което се прехвърлят към друга, така че да изпитат същите чувства отново с друг човек.

Сторге́

Хората, които изпитват този тип „семейна“ любов, са стабилни и отдадени във връзките си. Те ценят общуването, психологическата близост и доверието. За този тип хора любовните връзки често произлизат от приятелството, в което любовта постепенно се промъква. Този любовен стил е траен, а хората, за които е характерен, се стремят към дългосрочни връзки.

Лудус

Хората с „лудически“ или „игрови“ любовен стил гледат на любовта като на игра, която се стремят да спечелят. Често тя включва повече от двама играчи. Хората с подобен стил нямат проблем с измамата и манипулацията. Те не са склонни да се обвързват и често са емоционално далечни.

Тъй като мислят краткосрочно, те са по-фокусирани върху физическите характеристики на партньора си повече от всички останали. Те имат и най-много еднократни „забивки“.

Прагма

Практичността е ключова за този тип. Логиката определя съвместимостта и бъдещите перспективи. Което не значи, че подобен тип хора подхождат към връзките без емоции. По-скоро се фокусират върху това дали потенциалният им партньор може да удовлетвори техните нужди.

Тези нужди могат да са социални или финансови. За прагматиците е важно дали бъдещият им партньор ще бъде добре приет от семейството и приятелите им, или дали умее да се справя с парите. Те могат да оценяват и емоционалните му дадености – например дали е способен да запази спокойствие в стресови ситуации.

Мания 

Тук имаме работа с обсесивен любовен стил. Тези индивиди често са емоционално зависими и непрекъснато имат нужда от доказателства за чувствата на другия. Хора с подобен любовен стил са склонни да изпитват периоди на силна радост или дълбока тъга, в зависимост от степента, в която партньорът им може да удовлетвори техните нужди.

Заради обсебването, свързано с този тип любов, ревността може да се превърне в сериозен проблем.

Агапе

Хората, изпитващи подобен тип любов са даващи и грижовни, фокусирани върху нуждите на партньора си. Това до голяма степен е безкористна и безусловна любов. Такъв партньор ще ви обича такива, каквито сте. Но те също така ще цени високо актовете на грижа и доброта, които получава от вас.

Тъй като такива хора са толкова приемащи, при тях се наблюдават най-високи нива на удовлетворение от връзките.

Любовта се променя

Типът любов, който чувстваме към най-близкия си човек, обикновено се променя с времето. В началото на връзката нямаме търпение да видим любимия и се вълнуваме при всяка среща.

Това са чувствата, които свързваме с влюбването, и са много характерни за романтичната любов. Но почти във всички връзки те не са трайни и избледняват след половин или една-две години.

Тези страстни чувства по-късно биват заменени от по-дълбока свързаност, когато двамата партньори се опознаят истински. Този етап на близост и „спътничество“ може да продължи цял живот.

За жалост много хора не осъзнават, че този тип преход е здравословна част от еволюцията на любовта. Тъй като пламенните чувства отшумяват, хората често мислят, че любовта е приключила, когато всъщност интимността и дълбочината на връзката могат да са невероятно мощни, ако им се даде шанс.

Жалко е, ако човек няма търпението да дочака този етап, защото това е типа любов, която води до най-дълбоко удовлетворение от живота.

Рейчър Грейв от Университета на Тасмания за The Conversation.

Източник: IFLScience 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!