BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Има такъв народ“ поиска незабавно отпадане на зеления сертификат

Парламентарната група на „Има такъв народ“ настоява за незабавно отменяне на зеления сертификат. Това обяви депутатът от партията проф. Андрей Чорбанов пред журналисти Народното събрание.

Според него настъпващата хуманитарна криза и бежанска вълна в резултат от войната в Украйна са изместили зеления сертификат и епидемичните мерки от фокуса на обществото. „Независимо от това, че болните от COVID-19 намаляват, продължава действието на зеления сертификат“, напомни проф. Чорбанов.

По думите му това усложнява излишно функционирането на училищата и на социални дейност, но и всички мероприятия по настаняването на бежанците. Той обясни, че почти всички държави вече са премахнали изискването на зелен сертификат. „Навсякъде отменят действието на зелените сертификати, навсякъде отменят действието на годишния контрол, не се изискват зелени сертификат, ваксинационни паспорти и не е логично ние да останем като един остров, в който да продължаваме с тези съществуващи мерки“, посочи депутатът от ИТН.

Проф. Чорбанов уточни, че разговорите, които провеждат по темата са доста сериозни, често има спорове в коалицията по темата, но понякога е необходим и дебат в обществото.

Той коментира и настаняването на украинските бежанци у нас. „Няма как 25-те хиляди души украински бежанци, дошли в рамките на седмица, да бъдат карантинирани по хотелите.

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов увери, че няма внушения за трус коалицията заради зеления сертификат. „Това е практична идея, която може да позволи преминаването на бежанския поток по много по-лесен начин“, каза Балабанов.

„Вместо на 20 март може да отпадне с 10 дни по-рано, за да няма пречки по отношение на чужди хора, които минават както през нашата граница, така и през чуждите граници. Тук не говорим за стрес в коалицията, а едно практично отношение. Ние ще го подложим на гласуване в пленарна зала“, подчерта Балабанов.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!