BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изследване проследява монетите през късната античност по течението на река Струма

Излезе от печат монографията на гл. ас. д-р Светослава Филипова “Монети и монетна циркулация през късната античност (294-498 г.) по Горното и Средното течение на река Струма”.

Изследването обхваща колективните и единични монетни находки от Горното и Средно течение на река Струма, като акцентът е поставен върху монетите, открити при археологически проучвания. Колективните монетни находки и единичните монети, заедно с конкретните археологически данни и историческите извори, дават ценна информация за икономическото развитие в района и основните политически събития, повлияли върху монетната циркулация.

Хронологическите рамки между края на ІІІ – края на V век се основават на общовалидни датировки в античната история и нумизматика и напълно отговарят на профила на нумизматичния материал, обект на изследването.

Променените политически и икономически условия в средата и края на ІІІ в. налагат коренни промени в организацията на Римската империя. С реформите на имп. Диоклетиан (284-305 г.) приключва т. нар. система на „Принципата” и започва последният етап от развитието на римската империя – „Домината”. Слага се и началото на процеса на окончателното разделяне на империята на Източна и Западна.

Стабилизирането на империята минава през административна и военна реорганизация. Заедно с административната и военна реформа император Диоклетиан си поставя за задача да стабилизира монетната система и провежда през 294 г. монетна реформа, която определя и долната граница на изследването. Горната хронологическа граница е съобразена с монетната реформа на имп. Анастасий през 498 г., която променя бронзовото монетосечене и поставя началото на Византийската нумизматика.
Изследването е в обем над 400 страници и във втората си част включва каталог на 1222 монети, представени по обекти и находки, разпределени по владетели, типове изображения и монетарници. Завършва с карти и 14 табла със снимки на 273 монети.

The post Изследване проследява монетите през късната античност по течението на река Струма appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!