BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Земляческа среща в Железница

Родова среща събира хиляди потомци на родове от Железница, традиционно в края на август. Точно през август – месецът на отпуските, когато много могат да се приберат в родното място – на село.

Днес, село Железница стана по-голямо и по-оживено от обикновено. Хиляди потомци от симитлийското село Железница се събраха на родова среща. Традицията повелява в края на август, на всеки 5 години, потомци на родове от селото да се върнат на мястото си, да споделят ден-два със спомени и разкази за преживяното.

Тази събота и неделя село Железница, община Симитли стана по-голямо и по-оживено от обикновено. Някога селото е било многолюдно, над 1 000 души са живели в Горна Железница, днес познато като вилна зона с петдесетина къщи. Местните се разпръсват през 1956-1957 година, когато започва одържавяването на земите и създаването на ТКЗС-тата. Стотици семейства се насочват към Северна България да търсят поминък. Изселници от Железница навсякъде има и от времето на насилствено налагане на чужда вяра… тогава селото е опожарено и местните бягат към София. Тогава е създадена софийската Железница.

В парка, под дебела сянка край черквата в Железница, отново се събраха потомците на родовете от Железница. Дойдоха от Варна, Шумен, Мадара. За веселбата на хората се грижеше оркестър, а гост-изпълнители бяха: МФГ „Изворите“, Павлина Теова и други. Потомците на родове от Железница поздравиха кметът на общината Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Владимир Христов, кметът на с. Железница, Симитли – Гергана Гиздова, както и кметът на софийското Железница – Дойчин Сремкин.

The post Земляческа среща в Железница appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!