BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Здравните власти обмислят ново облекчаване на мерките

В понеделник очакваме най-голямата доставка от ваксината на “Пфайзер” досега – 138 хиляди дози. През следващите два месеца трябва да пристигнат още над 3,5 милиона дози от РНК ваксината.

Според здравните власти успяваме да се справим с вируса и така след две седмици може да се пристъпи към следващо разхлабване на мерките. Това бе отчетено на среща на премиера в оставка Бойко Борисов с министрите от кабинета, информира БНТ.

България е единствената страна, която не затвори църквите и манастирите по време на цялата пандемия, обяви премиерът в оставка. Епидемията се управлява добре според него – заболеваемостта пада, а ваксини има достатъчно, за да дадем и на българите в Западните покрайнини и Северна Македония.

“В покрайнините и по границите със Северна Македония, Сърбия да направим ваксинационни центрове по същия начин, както държавите помагат на по-бедните. Вече имаме много ваксини, по 400 000 на седмица ще идват”, каза министър-председателят в оставка Бойко Борисов.

Данните за хода на епидемията показват, че сме се справили добре с управлението на кризата, твърди здравният министър. Според официалната статистика за първите четири месеца на тази година от COVID-19 са починали над 8300 души.

“Ние взехме навременни мерки, подготвихме цялата система, така че третата вълна на Ковид почти не се усети в страната независимо от натиска върху лечебните заведения, линейките”, каза министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

Вече се водят разговори между спортния и здравния министър, ако положителната тенденция се запази, да се допусне публика и на състезанията на закрито. Красен Кралев призова феновете да спазват мерките, за да се стигне по-скоро до този момент.

“Ще бъдат допуснати и срещи и на състезания на закрито, така че постепенно се завръщаме към нормализиране на спортния живот”, каза министърът на спорта в оставка Красен Кралев.

Заради приоритетното ваксиниране на учителите според Красимир Вълчев е намалял броя на заболелите преподаватели. Още два класа предстои да се върнат присъствено в училище – 6-ти и 11-ти.

“От 10-ти май още два класа да се върнат 6-ти и 11-ти. Те бяха най засегнати, особено в големите градове”, каза министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев предлага още от 17-и май да се върнат в клас не три, а пет класа.

The post Здравните власти обмислят ново облекчаване на мерките appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!