BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Затвориха детска градина в Благоевград заради служители с COVID-19

Благоевградска област е на първо място в страната по брой на заразени с COVID-19, показват данните от днес. 43 са новите случаи за последното денонощие, а почти половината от тях са в град Благоевград. Детска градина е затворена заради служители с коронавирус, препълнени са и ковид отделенията в Областната болница.

Разпространението на заразата е дифузно, разкрити са допълнително ковид отделения в лечебните заведения, болниците са изправени пред сериозен проблем заради недостига на медицински персонал.

Трета детска градина в Благоевград ще остане затворена до края на седмицата, след като трима от служителите се оказаха с коронавирус. За щастие всички деца са здрави, информира БНТ.

Ковид отделенията в Благоевградската многопрофилна болница са пълни, а персоналът изнемогва.

“Натоварването е изключително високо в отделението. Ние сме само двама лекари и една млада колежка, която дойде февруари, сестрите също не достигат. Когато стана отделението за ковид инфекция 4-5 сестри напуснаха”, съобщи д-р Румен Кондев, завеждащ Вътрешно отделение на МБАЛ-Благоевград.

Обмисля се още едно от болничните отделения да бъде преобразувано за лечение на заразени с коронавирус пациенти.

И Община Благоевград има готовност за разкриване на още легла. Няма обаче персонал, който да се грижи за заразените пациенти.

“Можем да преоборудваме залата, която е в поделението, но за там трябват лекари и медицински сестри. Ние непрекъснато говорим с наши медицински сестри, които са в общината, които работят към нас, те обаче не желаят, ние на сила не можем да ги накараме защото хората се притесняват. Ако командироват лекари от някъде в Благоевград, да ще предприемем необходимите действия, ако ли не – ще се справяме с това което имаме в наличност”, обясни кметът на община Благоевград Румен Томов.

Препълнено е и ковид отделението в Белодробната болница в Благоевград, където са поставени четири допълнителни легла.

The post Затвориха детска градина в Благоевград заради служители с COVID-19 appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!