BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започна контролирано изпускане на язовир Студена

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир „Студена“, на който днес започна контролирано изпускане. На място бяха и областният управител инж. Емил Костадинов и управителят на ВиК Перник Борислав Иванов. Към момента се изпускат между 3000 и максимум до 4000 л/сек.

„Нещата са под контрол, в момента язовирът е на ниво от 23,2 млн. куб. метра при капацитет от 25,5 млн. куб. метра. Изпускането е заради обилните валежи. Няма опасност за населението към момента и няма и да има“, увери министър Емил Димитров.

„Ние сме се уточнили с управителя на ВиК, предвид това че язовирът още в началото на зимата е пълен, да го държим на нива между 21 млн. и 23 млн. кубика. Очертава се снежна зима и ще има вода, затова по всяка вероятност ще го свалим на 21 млн. кубика и когато дойде пролетта ще го допълним“, уточни министърът.

Областният управител инж. Емил Костадинов посочи, че още в петък преди да започнат дъждовете в късния следобед са имали среща с министъра и управителя на ВиК. Оттогава е в постоянен контакт с тях и следи ситуацията. „В петък взехме решение да бъдат откачени две от деривациите. ВиК съответно предприе необходимите действия и по този начин има контролирано пълнене на язовира. Времето е меко, има снеговалеж и дъждове и притокът е силен“, обясни Костадинов. Той добави, че има електронна система, с която в реално време може да се следи притокът и разходът на водоема.

„Изпускат се малки количества вода, за да не се натоварват реките след язовира. В постоянен контакт сме с колегите по поречието на река „Струма“, заяви управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов.

The post Започна контролирано изпускане на язовир Студена appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!