BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започва първият етап от разширяването на бул. “Тодор Каблешков” в София

“От 31 май започва разширението на бул. “Тодор Каблешков“ между бул. „България“ и ул. „Луи Айер“. Бул. „Тодор Каблешков“ е част от вътрешния градски ринг, чието изграждане е важно за разтоварване на транзитния трафик в града. Затова изграждането на всички участъци от вътрешните рингове, както и довършването на “Околовръстния път” за мен са стратегическите задачи за София.” Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Заедно с главния архитект на София Здравко Здравков, зам.-кмета по строителство инж. Цветан Божинов и кметът на район “Триадица” Димитър Божилов представиха проекта.

Бул. „Тодор Каблешков“ ще бъде 4-лентов булевард, с еднопосочни велоалеи от двете страни и трамвайно трасе в средата, за което се резервира трасе. Целта ни е с изграждането на бул. „Т. Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“ да създадем връзка от бул. „Цар Борис III“ през бул. „България“ и бул. „Черни връх“ до бул. „Симеоновско шосе“.

Кметът Фандъкова посочи, че в последните години инвестирахме 11 млн. лв. в отчужденията на имоти, които попадат в първата част от трасето. В момента продължаваме придобиването на още 116 имота. 34 от тях вече са общинска собственост. Тази първа работа отнема най-много време и за нея разчитам на кметовете на райони. Те започват с по-леката процедура по доброволно изкупуване и при отказ от собствениците, започваме тежките отчуждителни процедури, които в почти всички случаи минават през съда.

Строителните дейности ще започнат в южната част на бул. “Тодор Каблешков“. Първият етап от сегашното разширение е от бул. „България“ до ул. „Боянски водопад“ и трябва да завърши през август при благоприятни атмосферни условия. Строителните дейности ще са в южната страна и движението няма се спира.

С изграждането на булеварда в целия му габарит ще може да се изгради и ново трамвайно трасе, което дава връзка от бул. „Овча купел“ до метростанция “Г. М. Димитров”.

Проектът е плод на много усилия от страна на екипа на главния архитект на София арх. Здравков и на инициативния комитет на квартала.

Фандъкова посочи, че преди няколко седмици е върнала проекта за преработка с две изисквания: да се засадят максимално дървета на тротоара от южната страна и максимално да се запазят дърветата от северната страна. В участък от 200 м под тротоара има изграден топлопровод и след разкриването ще се прецени дали там ще е възможно засаждане на дървета.

През следващите седмици в район „Триадица“ ще започне и строителството на новата детска градина в кв. „Манастирски ливади-изток“.

The post Започва първият етап от разширяването на бул. “Тодор Каблешков” в София appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!