BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започват да изплащат помощта към бизнеса за тока от понеделник

 

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия не счита помощта от 110 лева на мгвт/ч за държавна помощ, защото се прилага на всички по равно. От понеделник ще има извършвания на реални плащания към търговците и оттам би трябвало да има приспадания към крайните клиенти, за да се възползват реално от помощта. Парите са осигурени на 100%. Това заяви министърът на енергетиката Андрей Живков на брифинг във връзка с помощите на небитови потребители на пазара на електроенергия.

Причината за забавянето е чакането на становището на Европейската комисия дали това представлява държавна помощ или не, пишат DarikNews.bg.

С 23 фирми доставчици сме подписали договори, които обхващат 70% от играчите на българския пазар, които отговарят на условията за получаване на тази помощ

Компенсацията ще бъде отразена за сметките през месец ноември, които ще излязат в началото на декември.

Клиентите могат да следят това дали техният търговец е подписал договор, с което да си изискат помощта. Списъкът ще се актуализира ежедневно на сайта на Министерството на енергетиката. Парите са налични, а компенсациите са в ход. Тези, които са получили вече фактурите си, ще получат компенсациите си накуп в началото на декември, увери Живков.

Около 75-80% от фирмите вече са получили фактурите си за ноември, тъй като вече се намираме в средата на месеца, разясни енергийният министър.

Друга основна задача е да се подготвят конкурси за постоянни членове на борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!