BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Евростат: България с най-много жертви при автомобилни катастрофи

11-12-22-94665_108

България е на първо място в Европейския съюз по брой загинали при катастрофи с леки автомобили на един милион жители, според анализ на Евростат за тенденцията със злополуките на пътя с фатален край през 2017 година.

Данните за България

64 смъртни случая на милион жители и това е почти шест пъти повече от най-ниското съотношение в Малта – 11. Средният показател за ЕС е 23 смъртни случая на един милион при категорията леки автомобили.

Докладите на МВР показват, че близо половината от фаталните инциденти се дължат на катастрофите с челен сблъсък между автомобили, заради навлизане по някаква причина в лентата за насрещното движение, неправилно изпреварване, разсейване, задрямване и други. За периода 2011-2017 година при ПТП с челен сблъсък са загинали 910 души, ранените са 6995, като по-голямата част от пострадалите нямат никаква вина за катастрофата.

При катастрофи с леки автомобили у нас са загинали 456 души, при катастрофи с пътнически автобуси – 5 души, при фатални инциденти с велосипедисти – 35 души, загиналите пешеходци са 118, като общият сбор на загиналите при пътни инциденти у нас надхвърля 700 души.

Черната статистика на пътните инциденти с фатален край само за първите 6 месеца на тази година показва нелицеприятни факти: 254 загинали и 3 653 ранени при близо 3 000 пътно-транспортни инцидента. Това означава по около 250 инцидента всеки месец и 42 убити българи средно на месец при автомобилни инциденти.

Данните на Евростат

През 2017 година на територията на ЕС при пътни инциденти са загинали около 25 000 души, което е  50 смъртни случая на 1 милион жители. Разликите между държавите-членки  по този показател варират от 30 смъртни случая на милион жители във Великобритания и Швеция – до над 90 в България и Румъния, като тук статистиката обхваща всички по вид фатални инциденти на пътя.

Според Евростат Румъния държи лидерството по няколко вида категории смърт на пътя: по общ брой фатални инциденти – 99 на 1 милион, по смърт на пешеходци – 37 на 1 милион и по смърт на велосипедисти – 30 на 1 милион.

В Малта има най-малко инциденти с фатален край при автокатастрофи – 11 на 1 милион. В Дания има най-малко инциденти с пешеходци – 3 на 1 милион. В Естония няма регистрирана смърт на мотоциклетисти, а в Люксембург и Кипър няма загинали велосипедисти, показват данните на Евростат.

Изводите на анализаторите

Коефициентът на смъртност при пътни произшестивя показва доста отчетлива разлика в ЕС между страните с ниски и средни доходи, от една страна, и страните с висок доход, от друга, като позитивите, разбира се, са в полза на по-богатите страни, в които има по-малко инциденти с фатален край на пътя.

Европейската комисията има амбициозна програма за пътна безопасност, като крайната цел е да се намали наполовина смъртта на пътищата в Европа до 2020 година.

Стъпки към постигане на целта: подобряване на безопасността на превозните средства, на инфраструктурата и поведението на участниците в движението.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!