BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Европейски страни се готвят за поетапно вдигане на ограниченията срещу COVID-19

Редица европейски страни отчитат забавяне на разпространението на коронавируса и подготвят поетапно вдигане на ограниченията. Заради наближаващите празници обаче на много места се въвеждат гъвкави мерки, които ще важат до края на декември, предаде NOVA.

От днес влиза в сила първият етап от вдигането на националната карантина във Франция, наложена заради коронавируса. Ще бъдат отворени отново търговските обекти, които не продават стоки от първа необходимост, както и молитвените храмове.

„За нас е важно да отворим отново, защото този уикенд може да е съдбоносен, с наближаващите празници. Ще се опитаме да наваксаме изгубеното през ноември и много разчитаме на тези дни”, каза управителят на магазин Мишел Саяг.

Въведените на 30 октомври карантинни мерки ще бъдат облекчени и хората ще могат да се разхождат вече до три часа, в радиус от 20 км от домовете.

Белгия също разхлабва част от въведените мерки. От 1 декември отварят отново магазините, но ограниченията по коледните празници остават строги.

„Отварянето на магазините ще стане при едно условие: че се направи отговорно и по безопасен начин. В идните седмици няма да има пазаруване за удоволствие. Ще трябва да се пазарува бързо и самостоятелно, освен ако не се придружава човек, който се нуждае от помощ”, обяви министър-председателят на Белгия Александър де Кро.

Премиерът подчерта, че тази година Коледа и новогодишната нощ ще бъдат празнувани различно и ограниченията за семейни събирания ще останат непроменени и през коледните празници.

Португалия въведе допълнителни ограничения за предотвратяване на разпространението на коронавируса около предстоящите на 1 и 8 декември национални празници. Пътуванията между населените места са забранени на два етапа – от снощи до 2 декември и от 4 до 9 декември. Полицията вече извършва проверки.

„Разбирам, че това е необходимо. Часът е малко неудобен, защото по това време се прибираме от работа и сме уморени, но те си вършат тяхната работа”, смята жителят на Лисабон Едуардо Сантош.

Училищата ще бъдат затворени в понеделниците преди двата празника, а магазините ще трябва да затворят рано.

The post Европейски страни се готвят за поетапно вдигане на ограниченията срещу COVID-19 appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!