BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ДБ и ИТН отново влязоха в разпра

Този път поводът беше номинацията на Атанас Атанасов за шеф на комисията по вътрешна сигурност на НС

След разпра между управляващите Атанас Атанасов – съпредседател на ДБ в оставка, беше избран начело на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, която контролира дейността на МВР. Той, също така, е и зам.-председател на Народното събрание. Това съвместяване на постове стана възможно благодарение на поправка в парламентарния правилник, направена миналата седмица, която позволи на депутатите в ръководството на парламента да оглавяват и комисии.

Неочаквано съпротива на номинацията му дойде от ИТН. Иво Атанасов, секретарят на парламентарната й група, обвини десния политик, че принадлежи на статуквото, и не може да се смята за част от промяната. А накрая го призова да си направи отвод.

Съименникът му от ДБ обаче не склони да се откаже от поста. „Никога не съм бил на управляваща позиция. Аз миналата година бяха през цялото време на площадите и на „Орлов мост“. Вас не съм ви видял там“, рязко отвърна той.

Намеси се лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ, който иронично обяви, че „промяната продължава в посока да вадим скелети от гардероба“. И допълни, че смята за съвсем нормално при шеф на МВР Бойко Рашков, председател на вътрешната комисия да бъде Атанас Атанасов.

Депутатите продължават с избора на съставите и на останалите парламентарни комисии. Любомир Каримански, депутат от ИТН, е новият председател на комисията по бюджет и финанси. Той беше лансиран от неговата партия за управител на БНБ в миналия парламент, но неуспешно.

Изненадващо начело на комисията по конституционни въпроси ще застане Милен Матеев от ПП. Очакваше се, че важната комисия, която ще се занимава с правосъдната реформа, ще бъде оглавена от по-опитен правист, като Ива Митева от ИТН. Изглежда формацията на Кирил Петков и Асен Василев обече е решила да я запази за себе си. Матеев е юрист, избран е от Велико Търново.

Мартин Димитров от ДБ ще ръководи комисията по икономическа политика. Тази по енергетика отива в ръцете на Радослав Рибарски, който в момента води работата на временната комисия за енергийната криза. От ГЕРБ-СДС поискаха Рибарски да освободи този пост, но управляващите подминаха настояването им с мълчание.

 

 

 

 

Източник: СЕГА

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!