BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гълъб Донев: До края на октомври бизнесът ще може да кандидатства за финансова подкрепа

 

Социалните партньори подкрепиха удължаване на мерките 60/40 и „Запази ме”.

„До края на октомври бизнесът ще може да кандидатства за подкрепа на заетостта за месеците август и септември“, това обяви социалният министър Гълъб Донев след извънредно заседание на тристранката.

Той добави, че промяна ще има и за работниците при един работодател.

„Променяме срока от 1 януари на 1 май, така че тези работници, които са назначени в този период, също да могат да попаднат в кръга на лицата, които ще бъдат подкрепени по Постановлението“, каза Донев.

250 милиона лева по 60/40 са предвидени до края на годината и 100 милиона по мярката „Запази ме“.

„Запази ме плюс“ ще продължи до средата на другата година.

„Ще бъдат подкрепени лицата, които са засегнати от затварянето на дейността при установяването на дейността на предприятията по икономическите дейности по Заповед на държавен орган. Това е министърът на здравеопазването и съответните директори на регионалните здравни инспекции“, каза още Донев.

„Подкрепихме мярката 60 на 40, очевидно е, че не можем да не предвидим мярка в подкрепа на заетостта, когато и ако се наложи ограничаване на икономически сектори. В този смисъл подкрепихме предложението“, посочи Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

„Имахме предложение за намаление на границата, над  която могат да се получават тези средства, но тя да бъде диференцирана според сектора. И към момента, и предходната година имаше компании, които получаваха тези средства без да имат нужда, или затрудненията им са причинени от други фактори, а не вследствие на пандемията“, отбеляза още тя.

Тя припомни, че ако се наложи да излязат в неплатен отпуск в следствие на ограничаване на дейността на компанията, в която работят,  хората ще трябва да поемат здравните си осигуровки.

„Навременната подкрепа е най-важна както за работещите, така и за техните работодатели. Това, което се обсъжда днес, ще помогне за запазване на заетостта“, заяви и Ивелин Желязков от Асоциация на индустриалния капитал в България.

„Това, което бихме искали да се промени, е прагът за допустимост – от 30% да бъде намален на 25%, дори с цената на промяна на интензитета на помощта, за да може по-голям брой работещи хора и предприятия да бъдат подпомогнати с едни и същи средства. Става дума за по-лесен и по-бърз достъп до подпомагане“, обясни той.

По думите му бюджетът може да си позволи това, защото в него има излишък.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!