BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Грийнпийс“: ТЕЦ-ове се опитват да заменят въглищата с отпадъци, този факт крие сериозна опасност

3 пожар тец 2

Твърдят, че могат да се справят технически, но кадри показват, че не могат, коментира Меглена Антонова

„Вече има доста примера с няколко централи, за които се смята, че са свързани една с друга, за изявени желания, а даже вече и получени разрешения, да започне изгаряне на отпадъци в техните инсталации. Те се опитват да заменят основното си гориво, което е въглища, с отпадъци, защото използването на въглищата става все по-скъпо”. Това заяви в предаването „Здравей, България” Меглена Антонова от „Грийнпийс”- България.

Тя коментира задимяването в Гълъбово в събота. „Твърдят, че е имало аварийна ситуация, но за нас това не е допустимо за нормално опериране на централата. Не е единствения случай, за който знаем. За нас това показва, че централата не е в добро техническо състояние”, коментира Антонова. Що се отнася до вноса на отпадъци от чужбина, които да бъдат горени в наши ТЕЦ-ове, Меглена Антонова обясни, че законно това се случва в ТЕЦ Бобов дол, които са получили официално разрешение от Изпълнителната агенция по околна среда.

„Имаме информация обаче за няколко централи – като „Брикел”, като в Перник, че им се е позволявало експериментално изгаряне на тези отпадъци”, заяви Антонова. „Наскоро в социалните медии излезе информация за едно споразумение между Община Гълъбово и „Брикел”, за което се твърди, че централата предвижда да гори до 500 000 тона отпадъци годишно, което, според нас, изисква някакъв вид оценка върху околната среда, защото това количество е много голямо. За съжаление на този етап регионалната инспекция твърди, че няма нужда, защото в официалните документи, които те са подали, не фигурират такива количества отпадъци”.

Според еко защитниците тези централи са стари и не са предвидени за горене на отпадъци.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!