BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Голям празник на Голяма Богородица в Симитли, Полето, Брежани и Мечкул

Много миряни дариха за курбана на Голяма Богородица, още повече се събраха по свети места в симитлийско, белязани с параклиси, наречени на Майка Богородица. Благочестиви миряни оживиха поляните в Пирин, край село Мечкул.

Много се събраха при параклиса Успение на Пресвета Богородица в Брежани; в Полето местни и гости се събраха точно в наалото на селото при параклиса Света Богородица. Курбан за здраве има всяка година и на църквата Св. Архангел Михаил в Горно Ораново. Кметът на общината Апостол Апостолов с главния секретар на администрацията Гергана Гиздова и председателя на ОбС Владимир Христов, депутата Стефан Апостолов минаха по светите места в симитлийска община, запалиха свещица за здраве, поздравиха се за празника с миряните, събрали се на Богородичния курбан в Горно Ораново, Полето, Брежани и Мечкул.

В някога многолюдното Горно Ораново в църквата Свети Архангел Михаил има тържествени водосвети на 3 празника през годината – Архангеловден, Голяма Богородица и Великден.

В село Полето в почти всяка къща има курбан. За това традицията повелява цялото село да се стече с приготвените постни гозби около параклиса. Всички семейства се събират на параклиса, наречен на Божията Майка, който е на поляните точно на входа на селото. Граден е преди години, когато преместили каменните плочи от оброчището на Св. Дух. На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни от Полето преместили трите каменни плочи от оброчището на Св. Дух в дъбовата гора край селото. За да им е по-удобно. Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклиса „Успение на Пресвета Богородица”.

В село Брежани на Голяма Богородица е един от най-големите празници. Там, в Горната махала, има параклис, граден през 1995 година от семейство Стоименови. Мястото е свещено, по думи на най-старите в селото, които предават завещаните разкази от своите баби. Стар камък във форма на кръст е белегът от столетия, че някога на това място е имало църква.Вече над 20 години параклисът събира миряни на Голяма Богородица.

Курбани на Голяма Богородица правят миряните и в село Мечкул. В планинското вече почти безлюдно селце се извисява единадесетметров кръст точно при параклиса, граден през 2007 година и наречен на Божията Майка.

 

The post Голям празник на Голяма Богородица в Симитли, Полето, Брежани и Мечкул appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!