BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В язовирите в Югозападна България има достатъчно вода

В язовирите в Югозападна България има достатъчно вода. Това заяви в интервю за Радио Благоевград министърът на околната среда и водите Емил Димитров. В язовир „Дяково“ водата е 30 мил.куб.метра, а в язовир „Студена“ – около 23 мил.куб.метра. Това количество е достатъчно да осигури вода за питейни нужди на градовете Дупница, Бобов дол и Перник. Оттук- нататък проблемът е на „В и К“ дружествата, които трябва правилно за управляват необходимите количества вода.

Проблемите на двата язовира бяха много сериозни в началото на годината, сега, след взетите мерки положението е далеч по- спокойно.

По отношение на екологичните проблеми бе овладяно положението в ТЕЦ „Бобов дол“.

Сега замърсяването на района е далеч по- малко. Екологичните сдружения трябва да знаят, че със забраната да се изгарят отпадъци от ТЕЦ- а те на практика върнаха централата към технологията от 70- те години на миналия век, когато замърсяването е било много по- голямо. След намесата на Икономическа полиция и на жандармерията бяха спрени и нарушенията с незаконното извличане на земна маса от коритото на река Струма.

Министър Димитров подчерта, че полицията е предотвратила нарушения в район на 5-6 км от границата с Гърция. Сега прокуратурата трябва да свърши своята работа. Има и нарушения в коритото на река Места, но там работата по установяването на нарушенията предстои. Подробностите по тези теми от интервюто на Иван Лазов с министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

The post В язовирите в Югозападна България има достатъчно вода appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!