BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Полето почетоха Св. Четиридесет мъченици

Почетоха празника Св. Четиридесет мъченици в село Полето. Святото място на възвишение в края на селото е белязано от незапомнени времена и на този ден миряни палят свещица за здраве и сядат на обща трапеза с постен курбан.

По традиция на празника хората от село Полето и техни гости се събират край оброчището. Така бе и днес. Въпреки мрачното време, вярващите се събраха на открито край оброчището. Отец Евгени направи водосвет и поръси миряните със светена вода за здраве, след което вярващите седнаха на трапезите.

По стари предания и легенди, които най-възрастните в Полето разказват, на това място някога е имало черква, наречена на Свети Четиридесет мъченици. Възрастните разказват, че на мястото са погребвани некръстените деца. Днес мястото е белязано като свято от малка постройка с икона на Свети Четиридесет мъченици.

The post В Полето почетоха Св. Четиридесет мъченици appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!