BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Всички сгради у нас с документ за изправност до 2022 г.

Ще плащаме между 100 и 500 лв. за технически паспорт на домовете ни. До 2022 г. всички сгради у нас трябва да имат документ дали са изправни и да си платят за това.

В България има общо 4 милиона жилища. Над 20 хиляди от тях са в сгради, които са стари и зле поддържани. Затова трябва да се направи обследване, което да каже какво по сградите се е амортизирало. Проверяват се всички елементи на сградата електрическа инсталация, ВиК, здравина на материала, енергийна ефективност и сеизмичната устойчивост, съобщи Нова тв.

Цените за проверката варират между 3 и 5 лева на кв.м, или 200 лева за гарсониера от 40 кв.м. За 6-етажна сграда това прави около 6000 лева. Съветът на специалистите е домоуправителите да започнат да събират пари преди да настъпи крайният срок – 2022 година.

До тогава всяка сграда трябва да премине профилактичен преглед, за да е ясно какво всъщност е състоянието й. След обследването трябва да стане ясно дали в блока са бутани носещи стени, трегери или колони и дали има опасност от срутване при земетресение.

След изтичане на срока, кметът на общината може да възложи изготвянето на паспорт от името на етажната собственост и после да си вземе парите по съдебен път. Затова експертите съветват домоуправителите да започнат да събират пари отрано.

Според експерти, наличието на технически паспорт автоматично ще вдигне цената на имотите.

The post Всички сгради у нас с документ за изправност до 2022 г. appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!