BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Връщаме стрелките на часовника с час назад в неделя

През нощта в събота срещу неделя се връщаме към зимното часово време. Стрелките на часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад точно в 04:00 часа. Това означава, че ще спим един час повече, но пък ще се стъмва по-рано вечер.

В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа – от 1916 г.

От 2002 г. насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната неделя на март.

През 2018 г. тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че над 80% от европейците, участвали в допитване, са поискали смяната на времето да бъде премахната, пише БГНЕС. Причините са, че икономическият ефект от тези промени е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми.

Впоследствие Европейският парламент реши смяната между лятното и зимното часово време да бъде отменена най-късно през октомври 2021 г. Правителствата на държавите членки обаче още не са се договорили кое часово време да бъде въведено – зимното или лятното. Няма и никакви изгледи за скорошно решение.

 

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!