BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

(ВИДЕО) Как се гласува с машини – демонстрация на ЦИК пред НС

Броени дни преди парламентарните избори – общественият съвет към ЦИК организира демонстрация на машинно гласуване. Тя се провежда пред сградата на Народното събрание

Демонстрацията ще продължи до 15.00 часа, а при интерес може да бъде удължена.

Има засилен интерес от хора, които желаят да се уверят, че гласуването не е трудно.

Изборният процес започна с разпечатването на нулев протокол. С една карта не може да се гласува два пъти от един човек, поясни Румяна Дечева – заместник-председател на обществения съвет към Централната избирателна комисия. Машините не са свързани, няма какво да бъде хакнато, заяви още тя.

Дечева каза още, че са правили опит да инициират законодателни промени, с които да се улесни процесът по отчитане на гласовете от машинния вот, но това не е сторено. При сегашната ситуация в края на изборния ден членовете на изборни комисии ще трябва да запишат броя гласове за всеки кандидат, дори нулевите стойности.
Целта на демонстрацията е да се даде възможност на гражданите и членовете на секционни избирателни комисии да се запознаят с начина за гласуване с машини и да проверят дали те правилно отчитат подадените гласове, като ще се извърши сравняване на данните от машинния протокол с ръчно преброяване на контролните разписки.

Източник:БНТ

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!