BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ВАП сезира МОСВ да извърши незабавна проверка в Национален парк “Рила”

В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата по опазване на законността и защита на обществения интерес и на основание чл.145 от Закона за съдебната власт, Върховната административна прокуратура (ВАП) възлага на министъра на околната среда и водите (МОСВ) да извърши незабавна проверка – каква е причината в Национален парк “Рила” да е имало тежка строителна техника.

Проверката е образувана по информация в медиите за забелязани тежки строителни машини в района на Седемте рилски езера в Национален парк “Рила”. Твърди се, че строителните дейности, осъществявани в района на езерото „Бъбрека“, са незаконосъобразни. По този повод ОП – Кюстендил е възложила проверка на  Областна дирекция на МВР, за което Върховна административна прокуратура е информирана.

Предвид изнесената в медиите информация, както и засегнатите обществените отношения, свързани с опазване на природата, националното и общочовешко богатство и достояние, и като специална форма на опазване, способстващи за развитието на културата и науката, и за благополучието на обществото, ВАП намира за необходимо извършването на проверка, която е от компетентността на МОСВ. При нея следва да установи по документи и на място кое юридическо лице изпълнява дейностите по проекта, както и кой е разпоредил в Природния парк да се осъществява строителна работа с багери. Фирмата, извършваща дейностите, имала ли е изготвен, съгласуван и одобрен проект за строително-ремонтните дейности в парк “Рила”.

За предприетите мерки и резултатите от тях ВАП следва да бъде уведомена незабавно.

The post ВАП сезира МОСВ да извърши незабавна проверка в Национален парк “Рила” appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!