BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Българските социалисти в ЕП: Евродепутатите от ГЕРБ не само изпращат писма с явно изкривена информация, но и превръщат ЕНП в заложник на скандалите за корупция и властови злоупотреби в България

Според Делегацията на българските социалист в ЕП, българските граждани са в правото си да очакват подкрепа от ЕП. Фактът, че видимото през океана остава невидимо за някои политици в Брюксел, буди недоумение и дава аргументи на антиевропейския популизъм.

В писмо до колегите си в Европейския парламент, българските евродепутати-социалисти изразиха отношение по повод на публикуваното в медиите прессъобщение от страна на членовете на ЕП от ГЕРБ и СДС.

По-долу представяме пълния текст на позицията:

 

 

Уважаеми колеги,

 

вече близо година страната преминава през политическа криза, резултат от сериозни, структурни недъзи, натрупани в три поледователни мандата на десницата от ГЕРБ (EНП), последният от които в коалиция с крайната десница.

 

В резолюцията си от октомври 2020 Европейският парламент официално констатира проблеми с правовата държава, върховенството на закона, корупцията и прозрачността.

 

България заема печалното 112 място по медийна свобода, далеч зад всички останали страни от ЕС.

 

Тези проблеми породиха мащабни и многомесечни протести с искания за оставките на премиера Борисов и главния прокурор Гешев.

 

Днес България е в навечерието на предсрочни избори, след като редовния парламентарен вот не позволи формирането на парламентарно мнозинство.

 

Страната се управлява от служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, в съответствие с разпоредбите на българската Конституция.

 

Служебното правителство осветли множество скандали, свързани с нелоялни към държавата чиновници, подслушвания на политически опоненти и актове на старата власт с очевиден корупционен потенциал.

 

В контекта на изострена политическа борба, тук, в ЕП, от страна на евродепутатите от ГЕРБ се разпространява дезинформация относно българската политическа ситуация. Те не само изпращат писма с явно изкривена информация, но и публикуват прессъобщение в българските медии, в което заявяват пълната подкрепа на лидера на групата на ЕНП Манфред Вебер, който многократно е изразявал близките си отношения с бившия премиер Борисов. С този акт г-н Вебер поставя цялата ЕНП в ролята на заложник на скандалите за корупция и властови злоупотреби, в които затъва ГЕРБ.

 

Междувременно вчера Министерството на финансите на САЩ огласи широкообхватни санкции, насочени срещу няколко от т. нар. „бизнесмени“ в България, чиито дългогодишни връзки с кабинета на ГЕРБ не са тайна. Това е най-мащабното действие по линия на глобалната програма за санкции по закона „Магнитски“, предприето до момента:

 

https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy0208

 

https://home.treasury.gov/policy-issues/financial-sanctions/recent-actions/20210602

 

Считаме, че в тези трудни за нашата демокрация дни, българите са в правото си да очакват принципно отношение и подкрепа от нас, депутатите в Европейския парламент. Фактът, че това, което е видимо през океана остава невидимо за някои политици в Брюксел, буди недоумение и дава аргументи на антиевропейския популизъм.

 

Нека обединим усилия в името на демокрацията и върховенството на закона.

 

С уважение,

 

Петър Витанов

Елена Йончева

Иво Христов

Сергей Станишев

Цветелина Пенкова

 

Членове на Европейския парламент

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!