BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Безпричинна заря смути празника на Рилската света обител

Стотици миряни от цялата страна дойдоха в Рилския манастир за честването на Успение на Свети преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Денят започна с архиерейска света литургия, последвана от литийно шествие около черквата на Рилската света обител. В нея участваха монаси и свещеници от цяла България, които от вчера са в Рилския манастир. Бдението снощи бе помрачено от заря в близкия хотел, предава БНР.

В тази връзка игуменът на Рилския манастир – Адрианополският епископ Евлогий, заяви следното: „Снощи в 23,45 часа, когато целият народ в пълния храм бе притихнал и се молехме, от хотел „Рилец“ ни засипаха с фойерверки! По какъв повод не знаем – попитайте тях. Дали идваме с чувство на вина при небесния закрилник на българския народ св. Иван Рилски? Това трябва да бъдат попитани тези, които снощи смутиха празника на светата обител“.

Участващият в архиейрейската света литургия Неврокопски митрополит Серафим добави: „Св. Иван Рилски трябва да бъде молен целия български народ да се придържа към завета, който той ни е оставил – да живеем според светото Евангелие и да страним от онези груби езически обичаи, които ги имаме поради нашата грубост и нуждата ни от вразумление…“.

The post Безпричинна заря смути празника на Рилската света обител appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!