BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна от 09 до 13 декември

В периода 09 – 13 декември ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в областните градове на страната.

За 2019 г. това е четвъртата кампанията „Седмица на отворените врати”, която се осъществява в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България. През годините проявата е доказала своята ефективност за повишаване обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

По време на проведени кампании през месеците март, юни и септември 2019 г. общо анкетирани за туберкулоза са 6 793 лица, а на 4 654 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 69 лица с туберкулоза и 185 лица с латентна туберкулозна инфекция. На всички се прилага безплатно лечение и химиопрофилактика. Най-много лица са преминали в СБАЛПФЗ „Д-р Димитър Граматиков – Русе“, „СБАЛПФЗ – Пазарджик“, УМБАЛ „Свети Георги“, МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен, „СБАЛПФЗ – Бургас“, „СБАЛББ – Габрово“ и „СБАЛПФЗ – Враца“.

По време на проведените за периода 2009 г. – септември 2019 г. кампании „Седмица на отворени врати”  анкетираните за туберкулоза са 121 523 лица. Диагностицираните и насочени за лечение от туберкулоза са 1 311 лица. Други 4 643 лица са открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

През годините кампанията се е доказала като добър способ както за откриване на лица с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, така и за ефективна превенция на туберкулозата в страната.

В Благоевград безплатните прегледи ще се извършат в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания на адрес ул.”Цанко Церковски” №4.

The post Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна от 09 до 13 декември appeared first on Blagoevgrad.eu.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!