BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Баневи съдят за 60 хил. лв. „лицемерния“ Гешев и заместниците му

Николай и Евгения Баневи са завели дело за морални вреди срещу главния прокурор Иван Гешев и петимата му заместници – Десислава Пиронева, Даниела Машева, Красимира Филипова, Пламена Цветанова и Борислав Сарафов. Това каза за EURACTIV адвокат Михаил Екимджиев, който представлява Баневи в процеса.

Двамата настояват Софийският  градски съд да им присъди общо 60 000 лв. обезщетение за това, че Гешев и заместниците му са нарушили  презумпцията за невинността им като са ги споменали в прословутото си писмо до 67 европейски институции.

„Натискът върху главния прокурор се усилва, като засяга не само професионалната, но и личната му сфера. По повод извършвана проверка служители на ГДБОП са снели сведения от 83-годишния баща на главния прокурор Иван Гешев, жената, с която той живее на семейни начала. Лица от приятелския му кръг, с които се познава от 14-годишен и се занимават с дребен бизнес, са подложени на масирани проверки от НАП, провокирани изцяло от познанството им с главния прокурор“, се казваше в писмото на Гешев и заместниците му. В него имаше и оплакване от премиера Кирил Петков и правосъдния министър Надежда Йорданова, които неведнъж заявиха, че искат оставката на главния прокурор.

В цялото 32-странично прокурорско творение се обясняваше как политиците опитват да посегнат на независимостта на прокуратурата, която в момента работи по-добре от когато и да е. Имаше хвалба как прокуратурата е обвинила „редица български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи, известни олигарси“. В този ред са изредени Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви. Всички те все още нямат присъди, но прокуратурата ги определя като „отговорни“ за дадени престъпления. Точно това според Баневи е арогантна злоупотреба с права и нарушение на презумпцията за невиновност, тъй като „отговорен“ е синоним на виновен. Те сочат още, че съвършено безпричинно са намесени в писмото на Гешев и компания.

Баневи смятат, че контекстът, в който са поставени, е позорящ. Според тях изразите „олигарси“ и „считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи“ ги увреждат.

Семейството разказва в исковата си молба, че са силно стресирани и фрустрирани и как от над 3 години „са мишени на злостна пропагандна кампания от страна на прокуратурата“.

В иска им се припомня и как миналия октомври Баневи вече осъдиха България в Страсбург за това, че като шеф на спецпрокуратурата Гешев е нарушил презумпцията за невиновиновност.

„По-малко от 3 месеца след решението на ЕСПЧ, демонстрирайки непоклатима противоправна и деликтна воля, ответниците, в качеството си на високопоставени прокурори, заемащи ръководни длъжности в българската прокуратура, задружно обявяват пред 67 международни организации и държави, че Баневи са „… отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група …“, се казва още в исковата молба, пише EURACTIV.BG.

Баневи напомнят, че прокуратурата може безнаказано и безконтролно да обвини всекиго във всичко, за да може публично да го демонизира, а те за пореден път са обект на прокурорски тормоз.

„Вредата е съпричинена от шестимата ответници, действащи съгласувано и предумишлено, а не спонтанно и импулсивно. Всички те, действайки като високоорганизирана група, са имали възможност спокойно да редактират текста на писмото, така че правата на Баневи да бъдат съобразени.“ Така в исковата молба се обяснява защо се търси обезщетение от 60 хил. лв.

„Лицемерието на Гешев“

В исковата молба е отделено внимание и на „лицемерието и двуличието, проявени от главния прокурор Иван Гешев“. Разказва се как на 14 октомври 2020 г. пред парламентарната правната комисия Гешев припомня Петко Каравелов, който, излизайки от Черната джамия, където е подложен на изтезания, заявява пред чуждестранни журналисти и дипломати: „Господа, в България не бият“. Тогава Гешев обявява: „Лично аз предпочитам Петко Каравелов. (…) Родоотстъпници винаги е имало в България“.

„Квалификацията „родоотстъпници“ явно е използвана за българите, търсещи подкрепа от европейските институции срещу безобразията на оглавяваната от него прокуратура, тъй като тогава е обсъден и първият доклад на Европейската комисия за върховенството на правото“, пише в исковата молба на Баневи. И продължава: „За разлика от патриотарските декларации на Гешев пред правната комисия на НС, в разрез с принципа на националния суверенитет, главният прокурор и заместниците му разпращат жалостиви и мелодраматични вопли срещу българската държава, нейни институции и политици до 67 независими държави и институции. С това действие те не само злепоставят държавата, в чието управление участват, но и уронват престижа на съдебната власт, което е конституционно основание за освобождаване от длъжност“.

По тази причина Баневи се срамували от действията на Гешев и заместниците му. „Високопоставени прокурори, упражняващи ръководни функции в публична институция, демонстрират правно и политическо невежество, злепоставяйки името и авторитета на България пред международната общност, показвайки карикатурно, водевилно „лице“ на българската държава. Още по-неприятно и болезнено е усещането на Евгения и Николай Баневи от факта, че имената им абсолютно безпричинно са замесени в прокурорската бурлеска“, пише в иска.

Ново дело в Страсбург

Пред EURACTIV адвокат Екимджиев каза още, че Николай Банев е завел и ново дело срещу България в Страсбург. Причината е, че той продължава да е под домашен арест, защото спецсъдът му определи непосилната гаранция от половин милион лева. Според практиката на Европейския съд по правата на човека непосилната гаранция е прикрит повод за задържане, поясни адвокатът.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!