BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БАБХ обяви експресни обществени поръчки за загробване на избитите прасета

Image_7561775_133_0

Българската агенция по безопасност на храните е обявила няколко експресни обществени поръчки за покриване на разходи по загробване на умъртвени заради чумата по свинете животни. Поръчките са за милиони левове, повечето са от началото на август и с мотива за форсмажорност на ситуацията те са преминали с пряко договаряне, съобщава вестник „Сега“.

Поръчките са дадени на големите свинекомплекси. Изданието посочва, че те са бързи, но в същото време са обявени доста след като е започнало и даже приключило умъртвяването на животни в съответните райони на страната.

Четирите поръчки са за областите Русе, Велико Търново и Силистра и са общо за 5,1 млн. лв. По тях са предвидени отделно пари за дезинфекция на стопанствата извън свинекомплексите, като тя е възложена на една и съща фирма – „Биоконтрол Корпорация“, и е на стойност 1,3 млн. лв. без ДДС. През първата седмица на август агенцията е пуснала поръчка и за доставка и монтаж на техника за изследване на проби. Тя е за 450 хил. лв. Компанията, която я спечели, ще трябва да обучава и екипа на агенцията как да работи с техниката в разгара на заразата.

Вчера служители на БАБХ в Благоевград започнаха дезинфекция в кочините и задните дворове на стопаните от гр. Кресна, отглеждащи свине. В събота и неделя хората си изклаха прасетата, къде със страх, къде със сълзи на очите, работата е свършена на 90 процента, оказаха се към 160, каза пред БГНЕС кметът на Кресна Николай Георгиев. Според него все още няма ясни доказателства, че в Кресна има огнище на африканска чума, а прасето е подхвърлено, смятат в градчето.

Източник: blagoevgrad-news.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!